вівторок, 24 січня 2023 14:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Загроза з Білорусі: повітряних тривог може побільшати

Загроза з Білорусі: повітряних тривог може побільшати
Авіаактивність у Білорусі поки що низька. Фото: facebook.com/mod.mil.by

У Білорусі найближчими днями очікується активність авіації.

Причиною є польоти суден в межах спільних льотно-тактичних навчань Росіїта Білорусу, попередила моніторингова група "Беларускі Гаюн" в Telegram 24 січня.

Зауважимо, що через активність російської авіації в Білорусі в Україні зазвичай оголошують масштабну повітряну тривогу.

Аналітики вважають, що також можливе активне переміщення армії Білорусі в районі Слоніма. Причина – заходи на базі 11-ї механізованої бригади з приведення в готовність підрозділів забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС зробило заяву щодо можливого загострення з Білорусі

"Російський контингент перебуває в польових таборах на полігонах ЗС РБ, і не проводить наразі активних переміщень всередині країни. Можна припустити, що російські військові займаються навчанням прибулих в першій половині січня для проходження курсу військової підготовки громадян РФ. Побічно на це вказує й інформація про активну стрільбу на 230-му загальновійськовому полігоні під Барановичами, де знаходиться великий польовий табір РФ", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 23 січня фіксувалися невеликі колони і окремі машини росіян в районі міста Лунинець, на окремих ділянках траси М1 і в Мінську. Проте великих переміщень техніки не було.

Водночас активність збройних сил Білорусі також була невисокою – техніку помічали в Пінську і Мозирі. Окрім цього, ввечері в районі Гродно відзначався рух у бік полігону "Гозький" підрозділів 6-ї механізованої бригади.

8 січня міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення в країні з 16 січня по 1 лютого 2023 року спільних російсько-білоруських тактичних льотно-тактичних навчань.

Ці навчання не варто сприймати як пряму загрозу нового наступу на Київ чи концентрованих ракетних ударів по столиці, впевнений начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Британська розвідка вважає, що нове розміщення російської авіації в Білорусі, швидше за все, є справжніми навчаннями, а не підготовкою до будь-яких додаткових наступальних операцій проти України.

Під виглядом спільних з Білоруссю навчань Росія нарощує авіаційне угруповання, повідомив Генштаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Загроза з Білорусі: повітряних тривог може побільшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути