Ексклюзиви
середа, 20 липня 2011 12:52

Заарештували останнього значного злочинця часів війни в Югославії

Заарештували останнього значного злочинця часів війни в Югославії

Поліція Сербії заарештувала колишнього президента самопроголошеної Республіки Сербська Країна (на території Хорватії) Горана Хаджича. Він останній з розшукуваних Міжнародним трибуналом учасників військового конфлікту в Югославії.

Про затримання Хаджича агентству Reuters повідомило джерело в сербському уряді. Поки немає інформації, коли екс-президент Сербської Країни буде переправлений до Гааги.

Хаджич, якому зараз 52 роки, перебував у бігах з 2004 р. Він безслідно зник зі свого будинку в Сербії в місті Нови Сад через сім годин після того, як в Міністерство закордонних справ Сербії в Белграді надійшов обвинувальний акт з Гааги. Він сів у свою службову автомашину з особистим шофером і поїхав. Досі невідомо, хто йому повідомив про те, що проти нього висунуті звинувачення у скоєнні військових злочинів - на той момент це була найсуворіша таємниця.

Міжнародний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) інкримінує йому військові злочини і злочини проти людства, скоєні в 1991-1993 рр.., Коли Хаджич був лідером хорватських сербів, включаючи "переслідування людей на підставі політичних, расових чи релігійних відмінностей, вбивства, тортури, депортації і насильницьке переміщення ". В цілому він підозрюється по 14 статтях.

Хаджич став останнім з розшукуваних Гаазьким трибуналом югославських злочинців після того, як в травні 2011 р. в Сербії був заарештований екс-командувач армією боснійських сербів Ратко Младич. У липні 2008 р. Заарештували колишнього президента Республіки Сербської і лідера Радована Караджича, який з 1996 року був змушений переховуватися.

Раніше Євросоюз заявляв, що Сербія зможе вступити в блок тільки тоді, коли будуть спіймані і передані міжнародному правосуддю останні військові злочинці колишньої Югославії.

Багато країн були зацікавлені в затриманні Хаджича. США пропонували за інформацію про його місцезнаходження 5 млн дол, а Сербія - 1,4 млн дол

Зараз ви читаєте новину «Заарештували останнього значного злочинця часів війни в Югославії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути