пʼятниця, 16 грудня 2011 15:00

За війну в Іраку Штатам доведеться заплатити $ 4 трлн

За війну в Іраку Штатам доведеться заплатити $ 4 трлн

США офіційно завершили військову операцію в Іраку 15 грудня, однак розплачуватися за неї їм доведеться протягом декількох десятиліть: загальні витрати оцінюються експертами в $ 4 трлн.

Якщо розділити цю суму на 50 років, вийде, що США будуть витрачати на оплату цих витрат по $ 80 млрд на рік. Хоча ця сума дорівнює всього близько 1% ВВП країни, вона складає більше половини дефіциту бюджету США і дорівнює сукупним витратам уряду на потреби міністерства юстиції, внутрішню безпеку і захист навколишнього середовища в рік.

Перед початком війни в Іраку міністерство оборони США оцінювало потенційні витрати на рівні $50-80 млрд. Економічний радник Білого дому Лоуренс Ліндсі, який припустив, що витрати на війну в Іраку сягнуть $200 млрд, був звільнений в 2002 році.

"Прямі витрати на війну в Іраку склали порядку $ 800 млрд, однак виплата непрямих витрат, - тих, які не кидаються в очі, займе дуже багато часу", - вважає старший науковий співробітник дослідницької компанії American Progress і колишній заступник міністра оборони США Лоуренс Корб.

Серед непрямих витрат - процентні виплати за кредитами, залученими для фінансування війни, вартість підтримки військових баз в Кувейті, Катарі та Бахрейні, необхідних для захисту Іраку в разі конфлікту в країні, а також витрати на оплату послуг приватних підрядників, які забезпечують захист власності США в Іраку, і навчання іракських військовослужбовців.

Тільки медичне обслуговування ветеранів війни в Іраку, число яких перевищує 2 млн людей, може зажадати витрат у розмірі $1 трлн, відзначає виконавчий директор організації ветеранів війни в Іраку та Афганістані Пол Рікхофф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США хочуть скоротити "дірку" в бюджеті на $ 3,6 трильйона за рахунок багатіїв

Інші експерти вважають, що медичні витрати можуть виявитися вдвічі більшими. Розвиток медичних технологій дозволив багатьом солдатам вижити, незважаючи на серйозні поранення, проте багатьом з них потрібно довічне лікування, яке є досить дорогим.

За даними міністерства оборони США, поранення в іракській війні отримали більше 32 тис. американських солдатів. В Афганістані кількість поранених становить близько 47 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці офіційно завершили 9-річну війну в Іраку

Загальні витрати США на військові дії в Іраку і Афганістані можуть скласти $ 4-6 трлн, більше половини з яких припаде на частку Іраку, вважає професор політології Університету Брауна Нета Кроуфорд.

Щорічний бюджет американської Ради у справах ветеранів збільшився більш ніж удвічі з 2003 року і може скласти в поточному фінансовому році $132,2 млрд. Експерти очікують, що ця сума істотно зросте в наступні п'ять десятиліть, оскільки проблеми ветеранів зі здоров'ям будуть посилюватися з віком.

Зараз ви читаєте новину «За війну в Іраку Штатам доведеться заплатити $ 4 трлн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути