пʼятниця, 14 червня 2013 14:04

"За що тебе поважати, якщо ти чорний". Камерунця засудили на 5 років за конфлікт з українцем

Вчора, 13 червня, набув законної сили вирок Нгнеджо Фопі Вільяму Ашиллє, 21-річному камерунцю, якого 22-го травня Печерський суд м. Києва засудив на п'ять років позбавлення волі із відстрочкою покарання на три роки.

11 липня торік він вдарив ножем 23-річного Максима Жоріна.
Хлопці вчились разом в Національному університеті технологій та дизайну. Ніж увійшов у тіло на 2,5 см та пошкодив кишківник.

"Ввечері того дня ми з друзями спілкувалися в кімнаті гуртожитку, випивали пиво та горілку, - розповідає  російською Максим в "Пузатій Хаті" на Позняках. - Грали в гру "на бажання". Вільям програв, і йому треба було заспівати. Він почав читати реп французькою мовою. Я реп не переношу, не вважаю його музикою. Вийшов з другом з кімнати. Вільям запитав, чому ми виходили. Мабуть, образився. Ми почали сваритись. Він мене обматюкав. Я його вдарив. Він став посилати мене французькою, англійською та російською мовами. Я його ще три-чотири рази вдарив і нас розштовхнули. Коли хотів виходити, відчув удар у спину. Повернувся — Вільям стоїть з ножем. Пішли в кімнату, обробили рану. Дуже боліти почало тільки зранку. Мене відвезли в лікарню, зробити там операцію. Я вліз в борги".

Знайомий юрист порахував шкоду, завдану Максиму Вільямом. Вийшло 600 тисяч гривень. Але Максим каже, що згоден і на  20 тисяч.

"Адвокат Вільяма хотіла довести, що я футбольний хуліган і що я почав зачіпати Вільяма через його колір шкіри, - розповідає Максим. - Але я футболом не цікавлюся. Не можу півтори години дивитись, як хлопці буцають м'яча. Вільям та його друзі побачили у мене на животі татуювання — козак на коні. Вони сказали, що це Святослав, і що він є на банерах футбольних хуліганів. Насправді в мене  — Тарас Бульба! Він був намальований у книжках з історії. Ще є татуювання на нозі - "Кожному своє". Це слова з пісні. Татуювання зроблено старослов'янськими рунами. Вільям, його друзі та адвокатка причепилися до цієї фрази. Ніби вона теж расистська".

З Вільямом, його адвокаткою та перекладачем зустрічаємося в кафе "Бочка" навпроти ЦУМу.

"Максим назвав мій реп "ху...". "За що тебе поважати, якщо ти чорний? Вали звідси, чорномазий", - сказав він мені. Почав мене бити, в обличчя, в боки, в живіт. В мене запливло й залилося кров'ю око, була розсічена брова, губи, по тілу синці. Мене нудило. Довго не міг їсти – дуже боліла щелепа", - додав іноземець.

Час від часу переходить на французьку мову. Перекладач, 30-річний Марсель Лікенг коротко переповідає його слова.

"Не пам'ятаю точно момент удару. Це було як уві сні. Я хотів захиститися. Схопив зі столу перше, що трапилось під руку – виявилось, що це кухонний ніж. Я вдарив ним Максима у поперек. Дуже жалкую про це", - сказав камерунець через перекладача.

Вільям приїхав в Україну в 2010 році за порадою татового друга. Рік вчився на підготовчих курсах для іноземців у Полтаві. Потім став студентом Університету дизайну.

Восени 2012 року Вільям разом із 21-річним молдованином Максимом Мутафом та 24-річним українцем Валерієм Мамригою створили гурт Friendship of nations. Співають пісні в стилі реп французькою, українською, російською мовами. Самі пишуть тексти.

Автор: Фото Катерини Цибенко
  Вільям разом із 21-річним молдованином Максимом Мутафом та 24-річним українцем Валерієм Мамригою створили гурт Friendship of nations
Вільям разом із 21-річним молдованином Максимом Мутафом та 24-річним українцем Валерієм Мамригою створили гурт Friendship of nations

"Я залишаюся на волі, тому ми можемо продовжувати репетиції, - повідомив хлопець. - Суд присудив мені виплатити Максиму 21 тисячу гривень компенсації. Постараюсь зробити це якнайшвидше".

Адвокат камерунця каже, що його могли посадити в тюрму  на п'ять-вісім років.

"Його судили за статтею "Нанесення тяжких тілесних ушкоджень". Я вважаю, що треба було судити за статтею "Перевищення меж самооборони", - переконана 32-річна Євгенія Закревська. - На щастя, суддя вирішила покарання наблизити до справедливого. Вона звільнила Вільяма від тюрми — призначила три роки випробувального терміну".

Правозахисниця з проекту "Без кордонів" Ірина Федорович, 31рік, називає ситуацію з Вільямом Фопою типовим прикладом расизму.

"Це вже третій випадок в Україні, коли людина, обороняючись, стає обвинуваченою по кримінальній справі за те, що посміла захиститись, - розповідає пані Федорович. - Перший був у 2009 році — потерпілий був африканський біженець, другий — Олаолу Фемі з Луганська, якого півтора року тримали в слідчому ізоляторі і тільки недавно випустили. Татуювання "Кожному своє", яке є в Максима Жоріна - це фраза, яка була написана при вході в концтабір смерті Бухенвальд".

Автор: Фото Катерини Цибенко
  Татуювання на нозі Максима Жоріна
Татуювання на нозі Максима Жоріна

Зараз ви читаєте новину «"За що тебе поважати, якщо ти чорний". Камерунця засудили на 5 років за конфлікт з українцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути