Ексклюзиви
неділя, 03 вересня 2023 06:17

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ ведуть бої між першою та другою лініями оборони росіян ‒ Тарнавський

ЗСУ ведуть бої між першою та другою лініями оборони росіян ‒ Тарнавський
Українські війська на деяких напрямках прорвали першу лінію оборони росіян. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Збройні сили України після кількох тижнів кропіткої роботи з розмінування прорвали першу лінію оборони РФ на Запоріжжі.

Тепер українські війська розраховують на швидші успіхи під час форсування другої лінії, оскільки вона слабша. Про це в інтерв'ю The Guardian сказав командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Він пояснив, що на будівництво першої лінії оборони Росія витратила 60% свого часу і ресурсів і тільки по 20% ‒ на другу і третю лінії. Адже загарбники не очікували, що українські війська зможуть прорватися через першу лінію.

"Зараз ми перебуваємо між першою і другою оборонними лініями", ‒ сказав Тарнавський.

За його словами, що зараз Сили оборони просуваються по обидва боки прориву і закріплюються на території, захопленій під час останніх боїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український морпіх зробив гарний прогноз щодо контрнаступу

"У центрі наступу ми завершуємо знищення ворожих підрозділів, які прикривають відхід російських військ за другу лінію оборони", ‒ розповів генерал.

Він також зазначив, що Сили оборони опинилися в пастці на кілька тижнів через величезне мінне поле. Піхотинці-сапери повільно розчищали маршрут штурму в пішому порядку.

Російські війська "просто стояли і чекали на українську армію", відстрілюючи техніку снарядами і дронами, але тепер цей бар'єр подолано, і окупанти змушені вдаватися до маневрів, а українці повернули після розмінування на поле бою свої танки та іншу бронетехніку.

"Противник підтягує резерви не тільки з України, а й з Росії. Але рано чи пізно у росіян закінчаться всі найкращі солдати. Це дасть нам стимул наступати більше і швидше. У нас усе попереду", ‒ сказав Тарнавський.

За його словами, на жаль, евакуація поранених була ускладнена. І це теж ускладнювало просування українських військ.

"На мою думку, росіяни вважали, що українці не пройдуть цю лінію оборони. Готувалися понад рік. Щойно там з'являлася будь-яка техніка, вони одразу ж починали її обстрілювати і знищувати. Тому розмінування проводилося тільки піхотою і тільки вночі", ‒ додав він.

За словами командувача, між першою і другою лінією захисту росіян дуже велика різниця. Друга лінія побудована не так добре, тому ЗСУ можуть використовувати техніку.

"Чим ближче до перемоги, тим складніше. Чому? Тому що, на жаль, ми втрачаємо найсильніших і найкращих. Тож тепер нам належить сконцентруватися на певних областях і довести справу до кінця. Хоч би як нам усім було важко", ‒ сказав Тарнавський.

Росіяни адаптуються до українського контрнаступу і використовують нову тактику, щоб зробити і без того небезпечні мінні поля "ще більш смертоносними".

Зокрема, окупанти заливають мінні поля легкозаймистою речовиною, а коли українські війська починають розміновувати території, росіяни кидають туди гранату за допомогою дрона. Це спричиняє багато вогню та вибухів, повідомляє NYT з посиланням на українських морських піхотинців.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ ведуть бої між першою та другою лініями оборони росіян ‒ Тарнавський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути