вівторок, 20 вересня 2011 11:54

Спецтема: Арабські революції

Влада Ємену обстріляли ракетами протестантів

Влада Ємену обстріляли ракетами протестантів

У столиці Ємену Сані сталися нові збройні зіткнення між опозицією і прихильниками чинного президента країни Алі Абдулли Салеха.

Стрілянина в місті почалася рано вранці. Дві випущені урядовими військами ракети вибухнули в таборі прихильників опозиції, убивши двох і поранивши п'ятьох людей.

Крім того, в Сані була чутна стрілянина з автоматичної зброї. Очевидці повідомили, що постріли лунали з боку кварталу Хада на півдні столиці, де розташовуються підрозділи Республіканської гвардії, якими командує син Салеха Ахмед.

Збройне протистояння триває в столиці Ємену з п'ятниці, 16 вересня. За ці дні в місті загинули більше 50 людей, тільки в понеділок близько 30 учасників демонстрацій протесту були вбиті урядовими військами. Захищаючи палац Салеха, до якого опозиціонери підійшли впритул, солдати почали стріляти по натовпу бойовими патронами. З дахів демонстрантів обстрілювали снайпери. Повідомлялося, що серед жертв заворушень виявилися як мінімум двоє неповнолітніх. Ще близько тисячі людей отримали вогнепальні поранення.

Опозиція вимагає негайної відставки Салеха і проведення демократичних виборів нового президента. Для ведення переговорів щодо передачі влади Салех наділив повноваженнями свого заступника Абед Раббо Мансура Хаді. Заступник Салеха має найближчими днями підписати документ про складання президентом повноважень. Проте опозиція вважає, що уряд Салеха навмисно затягує процес, у зв'язку з чим організувала масові виступи, спрямовані на якнайшвидше відсторонення президента від влади.

До початку останньої хвилі заворушень 16 вересня в країні діяло перемир'я між опозицією та урядовими військами, про який сторони домовилися в кінці серпня.

Зараз ви читаєте новину «Влада Ємену обстріляли ракетами протестантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути