середа, 06 березня 2013 16:24

Вкрадені 8 мільйонів колишні працівники "ПриватБанку" могли легко переправити за кордон - криміналіст

Вкрадені 8 мільйонів колишні працівники "ПриватБанку" могли легко переправити за кордон - криміналіст
Фото: finance.bigmir.net

Колишні працівники "Приватбанку" 23-річний Олексій Голобородько та 22-річний Владислав Ткач, яких підозрюють у викрадені 8 мільйонів гривень, можуть перебувати за кордоном або переховуватись десь в Україні. Подальшу поведінку хлопців коментує Олександр Костенко, завідувач відділом проблем кримінального права Інституту держави і права ім. Корецького.

"Якщо вони перебувають в Україні, то такі гроші дають їм широке коло можливостей для того, щоб переховуватися. Можлива зміна паспортів, документів, навіть обличчя", - припускає криміналіст.

За словами Олександра Костенка, після оголошення підозрюваних у міжнародний розшук хлопців затримують правоохоронці тієї країни, де вони перебувають. І зазначає, що Інтерпол працює дуже добре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери за рік вкрали з рахунків українців 11,4 мільйона

"Хлопці легко могли встигнути перетнути кордон, якщо їх особи встановили не відразу", - пояснив Олександр Костенко.

Зазначає, що технологічно провернути таку операцію хлопці могли вдвох. Навіть є випадки, коли один співробітник банку придумує і провертає технологію викрадення грошей. І пояснює, як підозрювані могли перевезти 8 мільйонів гривень за межі України.

"Вони могли дуже легко надати цим грошам легальну форму. Законодавство дозволяє легально перевозити великі суми за кордон. Наприклад, у хлопців є якісь псевдофірми. Вони могли домовитись з особами, які мають право для переказів за кордон. Ці підприємці могли цілком легально перевести гроші через якісь рахунки. Потім повернули гроші вже за кордоном. Розумієте - це банківські працівники. Вони могли розробити якусь нову схему. Можливо, мають банківські зв'язки. Могли домовитись з банкіром та навіть якимсь банком. Могли внести гроші на рахунки різних банків і потім користуватися ними через звичайний банкомат", - додав він.

За словами експерта, знайти вкрадені кошти можна, якщо гроші були б десь ідентифіковані.

"Якщо ці гроші вилучили і з ними не проводили ніяких операцій, тоді прослідкувати дуже важко. Потрібно знати, якими банківськими операціями вони користувались. Проте у кримінальній практиці відомо до 40 банківських операцій, щоб приховати і легалізувати певні кошти. Спробуй потім цих 40 операцій дослідити і виявити", - розповів криміналіст.

Нагадаємо, 21 лютого двоє колишніх працівників "Приватбанку" Олексій Голобородько та Владислав Ткач викрали з карток пенсіонерів 8 мільйонів гривень. Готівку зняли за сім годин. Постраждали 90 пенсіонерів.

Зараз ви читаєте новину «Вкрадені 8 мільйонів колишні працівники "ПриватБанку" могли легко переправити за кордон - криміналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути