Ексклюзиви
середа, 22 вересня 2021 20:49

"Випадково дізналася, що договори у всіх на 49 років" - селяни судяться з фермером за паї

Мешканці села Рокита Миргородського району на Полтавщині відстоюють своє право на користування земельними паями.

Першою на сполох забила 34-річна Людмила Боженко. Gazeta.ua розповіла, що її тітку 72-річну Любов Дебелу обманули під час підписання договору. Землю взяли в оренду на 49 років замість семи.

Автор: надане Людмилою Боженко
  Людмила Боженко (праворуч) та Галина Носенко із села Рокита Миргородського району на Полтавщині відстоюють своє право на користування земельними паями. Вважають, що фермер їх ошукав, підписавши договори оренди на 49 років замість семи
Людмила Боженко (праворуч) та Галина Носенко із села Рокита Миргородського району на Полтавщині відстоюють своє право на користування земельними паями. Вважають, що фермер їх ошукав, підписавши договори оренди на 49 років замість семи

"У тітки два паї в одного фермера. Взимку 2017 року додому до неї приїхали керівник фермерства і юрист. Запропонували підписати додаткову угоду в трьох екземплярах. Мова йшла про сім років оренди. Підписи ставили тільки на останній сторінці. Тітчин екземпляр договору мали віддати їй на руки після реєстрації. Але так і не віддали. А цього року я випадково дізналася, що договори у всіх укладені на 49 років", - розповіла Людмила.

Хотіла з'ясувати все у фермера, але там документи не видавали. Тож вона взяла витяг із реєстру. В ньому дійсно стояла дата договору оренди до 2 лютого 2066 го. Коли запросила другий раз витяг — звідти вже зникло прізвище приватної нотаріуса, яка оформляла договори. Був просто зазначений Хорольський районний нотаріальний округ. А також зникла дата оренди. Просто пуста графа. Намагалася з'ясувати, хто заходив у реєстр і вносив зміни. Сказали, що це неможливо дізнатися. Жінка звернулася у поліцію. Разом із нею – ще десяток людей. Також подали до суду цивільні позови. Хочуть, аби їм дозволили вільно розпоряджатися своєю землею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада відкрила ринок землі в кастрованому вигляді" - експерт

Після розголосу з деякими селянами переуклали договори на 10 і 15 років, документи підписані на кожній сторінці.

Селянським фермерським господарством "Явір", про яке йде мова, керує Іван Семука. Людей в оману не вводив, запевняє.

Досудове розслідування у справі триває. Спочатку було 11 потерпілих. Зараз частина людей заяви забрали, кажуть в обласній поліції. Справу розслідували як шахрайство. Пізніше перекваліфікували на статтю "підробка документів". Зараз справа на погодженні в прокуратурі у зв'язку з перекваліфікацією. Призначені експертизи.

Хто заходив у реєстр і вносив зміни в документи - можна перевірити, звернувшись до Міністерства юстиції. Якщо договір підписується більше, ніж на три роки – він обов'язково має бути оформлений у присутності нотаріуса. Якщо просять підписати і обіцяють потім все оформити – це шахрайство, каже адвокат Сергій Старенький.

"Це шахрайство для отримання зразка підпису. Тому такі договори мають укладатися або в нотаріальній конторі. Або в присутності нотаріуса, який проведе реєстрацію. Нотаріальна вимога – підпис договору на кожній сторінці. А якщо не у нотаріуса – це взагалі не договір. І це підстава для визнання договору недійсним. Але це відбувається в судовому порядку. Якщо люди підписували договір лише на останній сторінці – текст договору могли замінити. Або ж взагалі могли підробити підписи власників земельних паїв за отриманим зразком", - каже Старенький.

Радить ретельно перечитувати все, що орендарі пропонують підписувати. І вимагати присутності нотаріуса.

Власники земельних ділянок і паїв, які не оформили права власності, можуть втратити свою землю.

Якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки, паю або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Отримання кадастрового номера земельної ділянки - необхідна умова для реєстрації права власності. Кадастровий номер присвоюється ділянці незалежно від форми власності.

Зараз ви читаєте новину «"Випадково дізналася, що договори у всіх на 49 років" - селяни судяться з фермером за паї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути