четвер, 10 січня 2019 23:09

Викрили хакерів, які "обчистили" українців на понад 5 млн грн

Викрили хакерів, які "обчистили" українців на понад 5 млн грн
Поліція затримала групу хакерів. Фото: Кіберполіція

Кіберполіція викрила хакерів, які ошукали українців на понад 5 мільйонів гривень. Злочинна група складалася з чотирьох осіб віком від 26 до 30 років.

"Використовуючи спеціальні технічні засоби, вони сканували комп'ютери, які під'єднані до мережі Інтернет, на наявність віддаленого доступу. В подальшому використовували створені віруси для отримання повного контролю над ураженим комп'ютером. Після цього підбирали паролі для доступу в систему. Користуючись комп'ютером на правах власника, хакери отримували доступ до програми онлайн-банкінгу, встановленої на комп'ютері, та перераховували кошти на підконтрольні рахунки або переводили у криптовалюту", - повідомили в прес-службі Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Такі дії проводилися в нічний час. Банк не реагував на ці операції, оскільки здійснювалися вони від довіреного користувача. Таким чином, операція виглядала повністю легітимною.

Крім того, зловмисники залишали бекдор на комп'ютері жертви для подальшого контролю та його використання для вчинення злочинних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові заарештували студента-хакера

Також для отримання доступу над комп'ютерами зловмисники використовували спам-розсилку інфікованих електронних листів. Листи надходили на адреси представників юридичних осіб.

За місцем проживання учасників злочинної групи, із залученням спецпризначенців КОРД, поліцейські провели санкціоновані обшуки. У ході проведених обшуків вилучено комп'ютерну техніку, додаткові носії інформації та чорнові записи. Вилучену техніку направлено на проведення необхідних експертиз.

Розпочато кримінальне провадження.

Влітку минулого року в США арештували кількох українців. Їх звинуватили у викраденні масивів номерів платіжних карток та інших даних американського бізнесу. Підозрювані є членами хакерської банди Carbanak. Правоохоронці назвали її однією із найбільш плідних у світі кіберзлочинною організацією.

Зараз ви читаєте новину «Викрили хакерів, які "обчистили" українців на понад 5 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути