субота, 01 жовтня 2022 15:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Викрадення гендиректора атомної станції: МЗС звернулося до ООН

Викрадення гендиректора атомної станції: МЗС звернулося до ООН
Російські терористи викрали Ігоря Мурашова у п'ятницю, 30 вересня. Фото: Енергоатом

Міністерство закордонних справ України відерагувало на викрадення російськими окупантами генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова.

Міжнародну спільноту, зокрема ООН, Міжнародне агентство з атомної енергії і Групу семи закликали вжити рішучих заходів щодо звільнення гендиректора. Заяву МЗС опублікувало у суботу.

"Цей злочин є черговим проявом державного тероризму з боку Росії і грубим порушенням міжнародного права. Росія має негайно звільнити генерального директора ЗАЕС", – заявили.

Світове співтовариство має максимально мобілізуватися для демілітаризації і деокупації ЗАЕС, повернення станції під контроль України, сказали в МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 50 країн сказали Росії забиратися із Запорізької АЕС

"Очікуємо посилення тиску на державу-агресора з метою припинення обстрілів російськими окупантами ЗАЕС та інших цивільних ядерних об'єктів на території України, недопущення тиску і репресій проти персоналу ЗАЕС та їхніх родин", – заявили.

Російські окупанти викрали Ігоря Мурашова 30 вересня дорогою від станції до Енергодара, де розташована ЗАЕС. Гендиректора із зав'язаними очима вивезли у невідомому напрямку.

Окупанти захопили Енергодар 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція у Європі й третя – у світі. У вересні МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Поблизу станції цього тижня зафіксували три вибухи наземних мін. Російські терористи замінували периметр станції.

Зараз ви читаєте новину «Викрадення гендиректора атомної станції: МЗС звернулося до ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути