Ексклюзиви
субота, 11 лютого 2023 11:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Військові РФ осушують Каховське водосховище: знімки із супутника
4

На Херсонщині російські окупанти відкрили шлюзи на Каховській гідроелектростанції. Опублікували супутникові знімки дамби, де видно, як швидко витікає вода.

Росія осушує Каховське водосховище. Рівень водойми впав на 2 м, пише видання NPR. Це найнижчий показник за 30 років супутникових спостережень.

"Ворог ставить під загрозу забезпечення питною водою, виробництво сільськогосподарської продукції на Херсонщині та безпеку найбільшої в Європі атомної станції – ЗАЕС", – ідеться в повідомленні.

Національне громадське радіо Сполучених Штатів Америки опублікувало супутникові знімки організацій Planet і Maxar, на яких видно, як вода виливається через шлюзи.

Супутниковий знімок Maxar від 2 січня 2023 року
Фото: Maxar
Супутниковий знімок Maxar від 2 січня 2023 року
Знімок Planet Labs PBC за 9 лютого 2023 року
Знімок Planet Labs PBC за 8 лютого 2023 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог з новою силою вгатив по Херсону: що відомо

11 листопада 2022 року російські військові підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС. Тоді вибух не пошкодив шлюзи, а лише автошлях. Проте одразу після вибуху виявилось, що російські війська навмисно відкрили додаткові шлюзи.

"Результат був приголомшливим. Дані радіолокаційної альтиметрії показують, що поточний рівень водойми приблизно на два метри нижче його звичайної висоти. З грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень", – зазначає видання.

Скидання води росіянами може бути навмисним. Це потрібно ворогу, щоб сповільнити рух Збройних сил України. Водночас зниження рівня води загрожує сільськогосподарському виробництву на лівобережній частині Херсонщини та проблемам з питною водою у Бердянську, Мелітополі, Енергодарі, які контролюють російські окупанти.

Американське громадське радіо, спираючись на думки експертів, дійшло висновку, що метою російських військових є "випалена земля" на тій території, яку вони публічно оголосили своєю.

Під загрозою опинилася також система охолодження на Запорізькій атомній електростанції. Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов'язаний із падінням рівня води у водосховищі.

Окупанти посилили терор на Запоріжжі. У місті Мелітополь колаборантам, які працюють в окупаційній адміністрації, запропоновано зректись громадянства України, написавши відповідну заяву.

У окремих населених пунктах тимчасово зайнятої Запорізької області російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів, запроваджують комендантські години та проводять перевірки помешкань.

Зараз ви читаєте новину «Військові РФ осушують Каховське водосховище: знімки із супутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути