пʼятниця, 06 травня 2022 17:03

Військові РФ мають постати перед судом за страти цивільних та авіаудари – Amnesty International

Військові РФ мають постати перед судом за страти цивільних та авіаудари – Amnesty International
Amnesty International оприлюднила розслідування воєнних злочинів РФ під Києвом. Фото: eurasia.amnesty.org

Російські військові мають постати перед судом за скоєні воєнні злочини в Київській області.

Amnesty International задокументувала авіаудари по Бородянці та страти цивільних у Бучі, Андріївці, Здвижівці й Ворзелі. Про це заявили на брифінгу експерти правозахисної організації.

Делегація Amnesty International провела декілька днів у регіоні. Її експерти розмовляли з потерпілими, які вижили, із родичами постраждалих, а також зустрічалися з українськими високопосадовцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли та переїхали танком: на Київщині виявили тіла жорстоко вбитих чоловіків

"Ми зустрічалися з людьми, чиї близькі були вбиті під час жахливих нападів, чиє життя назавжди змінилося через російське вторгнення. Ми підтримуємо їхню вимогу правосуддя та закликаємо українську владу, Міжнародний кримінальний суд та інші органи забезпечити збереження свідчень, які в майбутньому можуть стати підставою для судових переслідувань за воєнні злочини", - зазначили в організації.

Делегація Amnesty International встановила, що принаймні 40 цивільних загинули в Бородянці внаслідок непропорційних і невибіркових нападів, які спустошили цілий район і залишили тисячі людей без даху над головою.

Також у Бучі та декількох інших містах і селах неподалік Києва відомо про 22 випадки незаконних убивств російськими військовими, більшість із яких були очевидними позасудовими стратами.

На Київщині правоохоронці з початку повномасштабного вторгнення Росії вже знайшли, оглянули та передали до судово-медичних установ для встановлення причини загибелі 1202 тіла українських громадян. Про це заявив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Гельсінська комісія Конгресу США 5 травня провела слухання щодо воєнних злочинів Росії в Україні. Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова дала свідчення.

Зараз ви читаєте новину «Військові РФ мають постати перед судом за страти цивільних та авіаудари – Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути