пʼятниця, 16 грудня 2011 15:41

Війна спалахнула у Казахстані: більше 70 убитих

Війна спалахнула у Казахстані: більше 70 убитих

З міста Жанаозен на південному заході Казахстану приходять повідомлення про масові акції протесту до 20-річчя незалежності республіки.

У соціальних мережах є повідомлення про перестрілки і жертви, проте, за даними прокуратури, ця інформація не відповідає дійсності.

Раніше представник міської адміністрації заявила місцевим ЗМІ, що учасники безладів були озброєні палицями, обрізками труб і пляшками із запальною сумішшю.

Робочі "Озенмунайгазу", підрозділу нафтогазової компанії "Розвідка Видобуток Казмунайгаз", у травні оголосили страйк на знак протесту проти зниження зарплати. Солідарність зі страйкуючими нафтовиками висловила зірка світової рок-сцени Стінг, який скасував запланований концерт у столиці Казахстану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зюганов обізвав опозиційні мітинги в Росії "помаранчевою проказою"

Страйк тривав три місяці і завершився звільненням 989 працівників "Озенмунайгазу", розташованого в Жанаозені.

"Вони щодня збираються на площі, близько 50 осіб. Сьогодні було так само. Міська адміністрація стала на площі ставити юрти, влаштовувати свято для городян... вони стали обурюватися тому, що народ збирається гуляти. І вони, звільнені, стали в городян, які святкували, кидати каміння", - повідомила представник місцевої влади.

Генпрокуратура Казахстану повідомила про "масові заворушення" в 92-тисячному Жанаозені "внаслідок злочинних дій групи осіб".

Цьому передували повідомлення місцевих користувачів інтернету, які почули перестрілку і побачили пожежу в адміністрації міста. Користувач Twitter під ніком @ zhanaozen повідомив, що "горить акімат, ОМГ", "мєнти стріляли в нас, молодь все трощить". Він також повідомив про перестрілку і спалення машини.

Після повідомлень про заворушення користувачі інтернету в Алма-Аті повідомили про труднощі з доступом в соціальні мережі, включаючи Twitter, в тому числі через стільникові мережі. Провайдери не були доступними для коментарів.

Як зазначає Генпрокуратура, було зірвано проведення святкових заходів на центральній площі міста, розставлені з нагоди Дня незалежності юрти і переносна сцена зазнали руйнування. Двом співробітникам поліції завдано тілесних ушкоджень.

Водночас, місцева газета "ЛАДА" повідомила про п'ятьох постраждалих поліцейських і спалах новорічної ялинки. Представник Жанаозенської центральної міської лікарні відмовився назвати кількість постраждалих.

Інцидент стався через добу після того, як беззмінний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступив зі святковою промовою, наголосивши на збереженні в багатій нафтою країні стабільності, зазначає Reuters.

Як вказує агентство, пов'язані з насильством протести порівняно рідкісні в Казахстані. Раніше Назарбаєв сказав, що Казахстан, який захищає світську модель держави від зазіхань ісламістів, став черговою метою міжнародних терористів.

Раніше повідомлялося, що до страйку нафтовиків приєдналися карагандинські гірники. Робітники вимагають поліпшення умов праці і виплат додаткових компенсацій за шкідливість виробництва.

В той же час, блогер під ніком Tribunus пише, що сьогодні більше 3000 людей зібралися на мирний мітинг на головній площі міста. В розпал мітингу, в натовп цілеспрямовано врізався поліцейський УАЗик, внаслідок чого увірвався останній терпець протестувальників. Розлючений народ перевернув поліцейську машину і спалив. Також був спалений поліцейський автобус і юрта.

Як повідомляє блогер, влада Казахстану відкрила вогонь бойовою зброєю по нафтовиках. У Жанаозені горять адміністративні будівлі, місто у блокаді і відключений від інтернету.

За його даними, на даний момент в Жанаозені більше 70 убитих і 500 поранених. Лікарні не справляються з пораненими , що поступають.

Крім того, в Алмати до центру стягнуто також війська і поліцейські.

Зараз ви читаєте новину «Війна спалахнула у Казахстані: більше 70 убитих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути