Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2013 13:15

"Вчора добре погуляли?" — ДАІ запідозрили у шахрайстві з алкотестерами

"Вчора добре погуляли?" — ДАІ запідозрили у шахрайстві з алкотестерами
Фото: antidps.in.ua

Водії скаржаться на дії працівників державної автоінспекції в районі міста Яремче Івано-Франківської області. Представників ДАІ підозрюють у махінаціях з використанням алкотестерів.

Як стало відомо Gazeta.ua, в останні дні в Яремче регулярно патрулює автомашина з даішниками. Примітно, що, стоячи на дорозі, яка між іншим перебуває у плачевному стані, інспектори не використовують звичні радари для перевірки швидкості.

Натомість, зупиняючи вибірково машини з немісцевими номерами, вони пропонують водіям пройти тест на наявність алкоголю в організмі.

"Мене зупинили, дали дихнути в один газоаналізатор. Попросили вийти з машини. Посадили у свій автомобіль, підсунули інший пристрій. Обидва тестери, за твердженнями даішників, показали завищену норму алкоголю, хоча я нічого не пив", - розповів Сергій, водій із Києва.

Чоловік спочатку розгубився. Але його насторожили запитання інспектора: "Ви ж, напевно, живете у гарному котеджі? Вчора добре погуляли?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДАІ за півроку оштрафувала водіїв на 192 мільйони

"Протокол вони не поспішали складати — лише демонстративно діставали його і відкладали убік, обіцяли кілька разів забрати права. Насторожило й те, що вони не ознайомили мене з інструкцією роботи алкотестерів. Та й виглядали їхні пристрої допотопно. Більше того, інспектори відмовились у моїй присутності протестувати газоаналізатори на комусь іншому", - підкреслив Сергій.

Врятувало водія від невиправданого позбавлення прав і чималих грошових збитків його сміливість розібратись на місці у цій скандальній справі і спроба зв'язатись із журналістами. Лише після цього представники ДАІ повернули йому документи.

Як пояснили у "Дорожньому контролі", огляд водія інспекторами має проводитися тільки в присутності двох свідків. Співробітник міліції свідком бути не може.

Перед початком тесту інспектор зобов'язаний розповісти водієві про процедуру огляду і порядок використання алкотестера. Також на вимогу водія співробітник ДАІ зобов'язаний надати свідоцтво про держреєстрацію інструкції для експлуатації алкометра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'яний даішник на смерть збив під Києвом двох хлопців — ЗМІ

Наказ МВС України № 33 від 1 березня 2010 року оприлюднив повний список спеціальних засобів для проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою визначення стану алкогольного сп'яніння. Ось вони: газоаналізатори "Alcoquant 6020", "Alcotest 6510", "Alcotest 6810", "Alcotest 7410 Plus com" та обладнання спеціальне "Алконт 01".

Разом з тим, показання навіть сертифікованих алкотестерів можна навмисно завищити, капнувши, наприклад, спиртного всередину мундштука. До того ж навіть запакований одноразовий мундштук не можна вважати гарантовано чистим – залити спирт усередину можна за допомогою шприца.

Ба більше, виявляється, переступити поріг тверезості можна після ковтка кефіру, якщо він залишився на слизовій оболонці рота.

У пасивному режимі алкометр починає всмоктувати навколишнє повітря. Досить у патрульній машині розлити трохи спиртного, і необачний водій, якому запропонували сісти туди і подихати у "трубку", однозначно виявиться "у стані алкогольного сп'яніння".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві вночі в ДТП загинули двоє співробітників "Кобри" — ЗМІ

"Якщо результати тесту вас не влаштовують або ви вважаєте, що вас намагаються зробити менш тверезим, ніж ви є, не визнавайте результати перевірки, - радять правозахисники. - Наполягайте на перевірці у нарколога – у цьому є сенс. Ваша впевненість може відбити в інспектора ДАІ бажання подальшого спілкування — він не зацікавлений довго гаяти із вами час".

Крім того, висновки з огляду громадян на стан сп'яніння, отримані з порушенням вимог відповідної інструкції, вважаються недійсними.

Зараз ви читаєте новину «"Вчора добре погуляли?" — ДАІ запідозрили у шахрайстві з алкотестерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути