понеділок, 11 квітня 2022 14:25

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні потрібно розмінувати 300 тис. квадратних кілометрів територій

В Україні потрібно розмінувати 300 тис. квадратних кілометрів територій
Майже половина території України потребує розмінування. Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

В Україні потрібно обстежити приблизно 300 тис. квадратних кілометрів на предмет мінувань.

Вони можуть потребувати гуманітарного розмінування. Про це під час брифінгу у Медіа-центрі повідомив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС України Олег Бондарь.

"Першочергово - обстеження населених пунктів на предмет наявності вибухонебезпечних предметів, далі – відновлення ліній електропередач, забезпечення безпечної роботи аварійних бригад енергетиків, водоканалів, газовиків тощо. Наступне - розмінування доріг, і лише після цього ми можемо вийти на сільськогосподарські угіддя та працювати з фермерськими господарствами та аграріями стосовно проведення посівних робіт", - зазначив він.

Наразі задіяно близько 550 піротехніків в усіх регіонах. Вони працюють з боєприпасами типу Калібр, Іскандер, іншими, які застосовуються з літаків, а також ракетами типу "земля-повітря", "повітря-повітря".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Окупанти мінують будинки, автівки й навіть пральні машини" - Монастирський

Він підкреслив, що окупанти використовували касетні елементи, які розлітаються на великі площі та стають у бойові положення. Їх знешкоджують на місці виявлення. У середньому за добу фахівці вилучають від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів.

Основні зусилля саперів задіяні на напрямках Бучі і Ірпеня, Бородянки, Гостомеля, Немішаєва, населених пунктах Бузова, Залісся, Богданівка, а також на Чернігівському та Ніжинському напрямках, працюють у місті Тростянець у Сумській області тощо.

"Ми знешкоджували мінування під'їздів багатоповерхових будинків, протипіхотні, протитанкові міни, крім цього на Харківщині є випадки застосування систем дистанційного мінування… гранати на розтяжках встановлені на подвір'ях, дуже багато вилучаємо вибухонебезпечних предметів в меблях всередині помешкань. Граната може бути навіть у стакані, без чеки, зафіксована. Це дуже небезпечно. Тому я прошу всіх громадян перед тим, як зайти в будинок, звертатись до ДСНС або до поліції з метою обстеження будівлі. Ви повинні бути впевнені в тому, що будинок безпечний", - наголосив Бондарь.

У різних районах Харкова громадяни й спеціалісти знаходять міни уповільненої дії. Вибухові прилади знаходять в Індустріальному, Київському, Немишлянському та інших районах.

Зараз ви читаєте новину «В Україні потрібно розмінувати 300 тис. квадратних кілометрів територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути