Ексклюзиви
понеділок, 06 липня 2020 13:12

У Полтаві завівся комунальний "Робін Гуд"

У Полтаві завівся комунальний "Робін Гуд"
Полтавець змінював показники за спожиту воду - одним додавав, іншим - списував борги. Фото: unsplash.com

У Полтаві кіберполіція викрила хакера, який зламував особисті кабінети споживачів місцевого комунального підприємства та змінював показники використаних послуг.

Одним споживачам він списував борги, іншим - додавав десятки кубометрів, повідомляє MediaSapiens.

Ймовірним підозрюваним у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційної системи комунального підприємства є 44-річний полтавець. Хакер обходив ступені захисту Полтававодоканалу за допомогою шкідливого програмного забезпечення.

"Одним клієнтам Полтававодоканалу він приписував десятки кубометрів - від 30 до 50, іншим ставив нуль, списуючи таким чином заборгованість. Підприємству це заважало складати звітність, окремі полтавці були змушені платити великі суми за неспожиту воду і розбиратися з проблемою в Полтававодоканалі. У підсумку представники підприємства звернулися за допомогою до кіберполіції. Як хакер зламував особисті кабінети? Він "обійшов" всі паролі", - розповів начальник відділу протидії кіберзлочинів у Полтавській області Олександр Ведмідський.

Протиправну діяльність чоловіка припинили співробітники відділу протидії кіберзлочинності в Полтавській області, спільно зі слідчими Полтавського відділу поліції та співробітниками Служби безпеки України в Полтавській області, під процесуальним керівництвом Полтавської місцевої прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї у Telegram зливають дані клієнтів за гроші: подробиці

Під час проведення санкціонованих судом обшуків за адресою проживання фігуранта, слідчими вилучено ноутбук Lenovo, USB та SD накопичувачі, USB-модем, sim-картки операторів мобільного зв'язку та інші докази, що засвідчують факт збирання та зберігання персональних даних мешканців Полтави. Правоохоронці повідомили, що хакер визнав свою провину.

За даними поліції, хакер свого часу закінчив радіотехнічний інститут в Полтаві, його служба в армії також була пов'язана з радіотехнікою.

Наразі комунальному "Робін Гуду" інкримінують несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, комп'ютерних мереж та порушення недоторканості приватного життя. За такі злочини, якщо їх доведуть у суді, передбачені покарання у вигляді штрафу або обмеження волі на строк від 2 до 5 років.

У Чернівецькій області двоє братів зламували комп'ютери та продавали конфіденційну інформацію. Вони за допомогою шкідливого програмного забезпечення втручалися в роботу автоматизованих систем. Програма підбирала логіни та паролі до облікових записів популярних у всьому світі ресурсів. З акаунтів із грошовим балансом виводили кошти на підконтрольні банківські рахунки. Злочинців затримала кіберполіція.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві завівся комунальний "Робін Гуд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути