середа, 11 липня 2018 09:00

В оздоровчому комплексі сталася стрілянина: є загиблі
7

Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"
Фото: zakarpattya.net.ua
Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"
Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"
Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"
Сталася перестрілка між оточенням закарпатського нардепа та бійцями "Правого сектору"

11 липня 2015 року у місті Мукачево Закарпатської області на території оздоровчого комплексу "Антарес" пролунали постріли. Збройна сутичка виникла між оточенням народного депутата Михайла Ланя та представниками "Правого сектора".

"Нас покликали на переговори. Але мету нашого приїзду ми так і не встигли вияснити. З вулиці почули постріли. Поспішили до своїх. Вікна в наших машинах були вибиті. На землі лежав невідомий чоловік з простріленою головою, з рани текла кров. Почалася перестрілка", - розповів Роман Стойка, командир 1-го Закарпатського запасного батальйону ДУК "Правий сектор".

Прибули правоохоронці та працівники Служби безпеки. Після цього бійці ПС застосували димову гранату і вирвались за місто.

На трасі Київ-Чоп їх зупинив блокпост міліції. Застосували автомати, кулемет та гранатомети. Три машини міліції були знищені, поранили чотирьох цивільних і трьох працівників міліції. АЗС, біля якої стався бій, також зайнялась.

З ПС убили двох бійців, чотирьох поранили. Забравши вбитих і поранених, підрозділ ПС з боєм вирвався з оточення міліції та відійшов у гори до села Лавки. Там зайняли оборону.

Перемовником з ними визвався бути нардеп Віктор Балога, який, відомо, фінансував закарпатський "Правий сектор".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники не випустили депутата Ланя з України

Генпрокуратура кваліфікувала цей епізод як створення злочинної організації та теракт. СБУ та МВС готували штурм позицій бійців у лісі. Самі бійці заявили, що складуть зброю лише за умови, якщо буде арештований нардеп Михайло Ланьо та тодішній керівник обласної міліції Сергій Шаранич. Їхні вимоги не задовольнили, тому бійці вирішили не здаватися. За їхньою версією, конфлікт виник через те, що в регіоні процвітає контрабанда, яку прикривають правоохоронці.


Затримали двох поранених бійців "Правого сектору" 25 та 17 років у ніч проти 13 липня. Обидва - уродженці Закарпаття. Їх доправили до лікарні. Того ж дня СБУ затримала ще двох бійців, які за словами командира добровільно здалися, щоб надати інформацію про конфлікт. Їх доправили спецрейсом до Києва для подальшого розслідування. Решта бійців сховалися у горах, їх так і не знайшли.

Загалом в результаті перестрілки 11 липня загинули 3 людей, 14 були поранені. Правоохоронці порушили 7 кримінальних справ.

Генпрокуратура висунула обвинувачення чотирьом бійцям ДУК "Правий сектор", які були учасниками стрілянини. Бійців Володимира Бурчу, Сергія Деяка, Романа Мунчака та Родіона Горбенка звинувачували у бандитизмі, погрозах вбивства та блокуванні шляхів в епізоді АЗС. Мукачівський міськрайонний суд зняв з них обвинувачення 26 червня 2017 року.

"На цей момент бійці ПС вже відбули ув'язнення, яке зараховується як 3 роки і 8 місяців, згідно із "законом Савченко", коли 1 день в ІТТ зараховується за 2 дні в'язниці", – заявив суддя.

4 бійці, яких підозрювали в перестрілці, пізніше загинули на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «В оздоровчому комплексі сталася стрілянина: є загиблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути