Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2023 20:34

Спецтема: Війна Росії проти України

У НАТО підтримали створення багаторічної програми підтримки України

У НАТО підтримали створення багаторічної програми підтримки України
Цей крок демонструє "довгострокову відданість Альянсу Україні та наближає Україну до євроатлантичної сім'ї, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберґ. Фото: Getty Images

Міністри закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу 4 квітня офіційно підтримали розробку багаторічної програми підтримки України.

Вона допоможе Україні зблизитись із НАТО. Про це на пресконференції за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ, передає "Європейська правда".

"Ми розробимо багаторічну ініціативу підтримки України, яка допоможе забезпечити умови оборони України, здійснити перехід від обладнання та доктрин радянської епохи до стандартів НАТО та підвищити оперативну сумісність з НАТО", – зазначив він.

За словами генсека НАТО, цей крок демонструє "довгострокову відданість Альянсу Україні та наближає Україну до євроатлантичної сім'ї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стане членом НАТО – Столтенберґ

"Члени Альянсу чітко дали зрозуміти, що ми залишаємось відданими політиці відкритих дверей НАТО. Ми заохочуємо Україну продовжувати шлях реформ – навіть у важкі часи. Ми обговорили важливість антикорупційних заходів, верховенства права та прав меншин", – зазначив він.

Столтенберг також нагадав, що очікує на участь президента Володимира Зеленського в саміті Альянсу в липні.

Генсек НАТО ще в понеділок анонсував погодження старту розробки багаторічної програми підтримки для України, яка передбачатиме й підтримку по завершенні війни з Росією.

За даними ЗМІ, він також просить країни-члени виділяти по €500 млн на рік для Комплексного пакета допомоги Україні, через який вона отримує нелетальну допомогу.

У вівторок відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року, коли був ухвалений освітній закон, проти якого виступає Будапешт.

Пентагон оголосив про новий пакет допомоги для України на $2,6 млрд.

Він містить зокрема додаткові боєприпаси для HIMARS, ЗРК Patriot, а також артилерійські снаряди. Пакет складається з двох частин, повідомляє пресслужба Міноборони США.

Перша, на $2,1 млрд, фінансується з Ініціативи сприяння безпеці України, в межах якої зброя замовляється у виробників, а не береться із запасів американських збройних сил.

Решта $500 млн, які припадають передусім на боєприпаси, надійдуть у межах президентської Ініціативи зі скорочення озброєнь, яка дозволяє лідеру США в надзвичайних ситуаціях передавати зброю із американських запасів.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО підтримали створення багаторічної програми підтримки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути