Ексклюзиви
четвер, 07 липня 2011 15:16

В Ісландії відчинилась "Брама пекла"

В Ісландії відчинилась "Брама пекла"

В Ісландії зафіксовано підвищену активність вулкану Гекла, відомого в середньовіччі під назвою "Брама пекла". Про це повідомляють ісландські геофізики. Вимірювальні прилади вказують на ймовірний рух магми в надрах вулкана.

Гекла, що знаходиться в південній частині Ісландії, проявляє незвичайну активність протягом останніх трьох днів. Науковці з університету Ісландії вважають, що вулкан готовий прокинутися, хоча виверження не обов'язково почнеться найближчими днями.

За словами науковців, Гекла вирізняється короткою фазою між початком виверження і першим викидом магми. У 2000 році ця фаза тривала півтори години, в 1970 році - лише 25 хвилин.

Вулкан Гекла є одним з найактивніших в Ісландії. Попереднього разу він прокидався 11 років тому. У середньому Гекла вивергається один раз на десятиліття.

Нагадаємо, наприкінці травня 2011 року в Ісландії сталося виверження вулкана Грімсвотн. Викиди попелу в атмосферу призвели до закриття аеропортів у Великобританії та Ісландії та скасування багатьох європейських авіарейсів.

Раніше, у травні 2010 року, виверження вулкана Ейяф'ятлайокудль призвело до майже повного закриття повітряного простору Європи. Авіакомпаніям було завдано збитків на загальну суму понад 1,7 мільярда доларів.

Зараз ви читаєте новину «В Ісландії відчинилась "Брама пекла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути