субота, 14 січня 2012 17:49

В Іраку "поліцейський"-смертник підірвав паломників, 50 людей загинули

В Іраку "поліцейський"-смертник підірвав паломників, 50 людей загинули

Масштабний теракт стався в іракському місті Басра в суботу: одягнений поліцейським смертник підірвав шиїтських паломників. За останніми даними місцевої поліції, загинули 50 людей, більше сотні постраждали.

За словами офіційного представника місцевих сил безпеки, терорист-смертник, одягнений в поліцейську форму, маючи при собі підроблене посвідчення співробітника поліції, привів у дію вибуховий пристрій поряд з групою паломників шиїтів, що проходять через контрольно-пропускний пункт на кордоні міста, передає ИТАР-ТАСС.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Терористи вбили у Пакистані щонайменше 35 людей

У ці дні шиїти пішки прямують в священне для них місто Кербела на південь від столиці для участі в траурних церемоніях "Арбаїн" в пам'ять про імама Хусейна, внука пророка Мухаммеда. За останні два тижні святкування "Арбаїн" жертвами терактів в Іраку стали близько сотні шиїтів.

Загострення відносин між шиїтами і сунітами сталося одразу після виведення з Іраку американського військового контингенту. Політики-суніти звинувачують прем'єр-міністра країни шиїта Нурі аль-Малікі в тому, що він узурпував владу, поставив під свій контроль силові структури, не допускає суперників до важелів управління та діє у змові з Іраном.

Суніти становлять меншість населення Іраку - близько 35%. У період правління Саддама Хусейна вони грали чільну роль в країні.

Зараз ви читаєте новину «В Іраку "поліцейський"-смертник підірвав паломників, 50 людей загинули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути