четвер, 07 лютого 2013 06:53

У Горлівці загиблого шахтаря-нелегала начальники пропонували закопати в посадці
15

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

На території закритої шахти "19-20" у місті Горлівка мали місце слідчі дії за фактом загибелі 26-річного шахтаря-нелегала Павла Рєзнікова, передає кореспондент Gazeta.ua.

У присутності трьох десятків працівників міліції і МНС гірничорятувальники спустилися в "копанку", де 1 лютого отруївся метаном Рєзніков.

Як вважає начальник Горлівської міліції Павло Панасюк, загиблий разом із товаришами буквально напередодні смерті вирішив розпочати незаконне виробництво, але ще не встиг добути жодного кілограма вугілля.

Слід зазначити, що спочатку місцева міліція висунула версію, що Павло помер десь в іншому місці, і його тіло "дивом" перемістилося на територію закритої шахти. Збанкрутілий шахтний комплекс належить приватному підприємцю, який викупив його для утилізації металу, і, як упевнені в міліції, жодного вуглевидобутку цей бізнесмен не веде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ребят засыпает, и никто даже не откапывает". 13 дітей нелегальних шахтарів залишилися сиротами

Водночас, на місці НП кореспондент Gazeta.ua виявив масу доказів, які підтверджують масштаб "неіснуючого" виробництва. Очевидно, що воно активно велося до недавніх пір. У декількох десятках метрів один від одного розташовані дві облаштовані шахти-копанки (з глибиною вироблення більше ста метрів - стверджують знавці).

Незважаючи на недавній демонтаж зовнішніх конструкцій та відсутність техніки, наявні свіжий ліс, розсипи вугілля, розібрана "побутівка". Біля однієї з нелегальних копанок чергував сторож, який відразу ж доповів господарям про прибуття журналістів.

За розповідями місцевих жителів, нелегальна розробка тут вперше була помічена у 2011 році. Неодноразово роботи призупинялися, а минулої осені відновилися з новою силою. На двох сусідніх копанках робота велась у 3 зміни, по 4 людини в кожній.

Над виробництвом наглядали двоє керівників, які підпорядковувалися господарям - якимсь мешканцям Донецька. Господарі платили робітникам по 90 гривень за тонну. За тиждень кожен отримував близько 1500 гривень. Тільки лише на технічну організацію кожної копанки, за словами шахтарів, потрібно не менше 200 тисяч гривень, що не по кишені пересічним вуглерубам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в історії Донбасу організатора копанки посадили через загибель робітників

Друзі покійного Павла Рєзнікова повідомили кореспонденту Gazeta.ua, що постраждала від незаконного видобутку ще одна людина - напарник Павла - Віктор, який працював разом з ним в забої і отруївся тим же газом. Він зараз перебуває в лікарні.

"Хлопці на поверхні почули крик про допомогу, вони дістали Павла і Віктора зі ствола. Павло був мертвий, Віктору викликали швидку. Одразу зателефонували керівникам. Ті запропонували вивезти Пашу в посадку і закопати. Але хлопці на це не пішли. Розуміють, що завтра можуть опинитися на його місці. Вони залишили Пашу біля "дірки" і подзвонили в міліцію", - поділився з Gazeta.ua колишній робітник.

Разом з тим, за його словами, замість того, щоб відправити іншого постраждалого — Віктора — під крапельниці, його повезли на допит.

"Вітя зараз не зовсім адекватний. Через газ у нього запаморочилось у голові - він був на похоронах Паші 3 лютого і вітався з кожним по п'ять разів. Після того як хапанеш газу, таке трапляється. На нього і на покійного Пашу міліція хоче повісити чужий злочин", - розповів очевидець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героя документального фільму про донбаські копанки побили бейсбольними бітами

Родичі Павла Рєзнікова відмовляються спілкуватися з журналістами. При цьому не приховують, що на сім'ю чиниться тиск: "Колишніх робочих зустрічають на вулиці, дзвонять і кажуть: "Мовчи, або будуть нові жертви".

Слід зазначити, що розробка розташована по-сусідству з густонаселеним мікрорайоном "Комсомольський". Найближчі будинки стоять в 400 метрах. Тому горлівчани вважають, що про несанкціонований вуглевидобуток знали представники влади. Кажуть, правоохоронці здійснювали регулярні візити до "копачів".

Жителі "Комсомольського" також вважають, що роботи на смертельній ділянці відновляться, як тільки вщухне галас, пов'язаний із загибеллю Рєзнікова.

Зараз ви читаєте новину «У Горлівці загиблого шахтаря-нелегала начальники пропонували закопати в посадці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути