пʼятниця, 25 січня 2013 13:39

У Черкасах на найбільшій у місті братській могилі утворилося провалля
8

Фото: Фото: із соцмережі

На черкаському меморіальному комплексі "Пагорб Слави" через зсув ґрунту утворилося кількаметрове провалля. Комунальники пов'язують це з погодними умовами.

Фото Пагорбу Слави у соцмережах викликали у черкасців жваву дискусію. Дехто пов'язує просідання ґрунту з квітковим гербом, який у  2011 році до Дня міста виготовила ландшафтна фірма дружини одного з депутатів міської ради.

"Я думаю, що ця проблема пов'язана з неправильною експлуатацією подібної споруди, – говорить Gazeta.ua Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та етнології України ЧНУ ім. Б. Хмельницького. – На скільки я розумію, там має бути якесь покриття, дерн чи кущі, які б стримували це зсування. Його не було, тому через це, думаю, і виникла проблема".

За словами історика, тут питання у відношенні влади до таких меморіальних пам'яток.

"Іноді у нас люблять показово щось вшановувати на 9 травня чи якісь інші події, коли там збираються посадові особи. А от такого розуміння, що це якась є пам'ять про загиблих, які там лежать і треба ставитися більше з морального обов'язку. То цей момент у нас іноді формалізується. Очевидно, хтось не допрацьовує, якщо це сталося. Не зрозуміло, власне, чия це відповідальність. Чи це комунальна відповідальність міста, чи все-таки обласний об'єкт", – зауважив Масненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові і Черкасах вандали осквернили Пагорби Слави

Пагорб Слави зведений у пам'ять про загиблих жителів міста у роки німецько-радянської війни. Меморіал увічнює пам'ять черкащан, які загинули на фронтах та воїнів, полеглих у боях за Черкаси. У 1967 році збудували пам'ятник, а 1975 року реконструювали у комплекс. Загальна висота земляного пагорба – 10 м, діаметр основи – 60 м. На вершині пагорба поховано майже тисячу воїнів.

Уже наступного дня після розголосу в інтернеті, провалля на Пагорбі Слави почали засипати комунальники міста спільно з курсантами Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. Вишикувавшись у ряд, МНСники передавали одне одному відра з піском і засипали яму.

"Що ж вони там закопають? Спочатку треба було б геологів запросити, щоб вони зробили шурфи, дослідили, куди вода у які полості уходить... Так же просто провалля не стаються... А може там якийсь величезний підвал зруйнованого замку відкрився,  або ще якась порожнина, і весь грунт буде туди знову змивати?", – припустив у Фейсбуці житель міста Микола Черкасенко.

Як повідомили у прес-службі Черкаського міськвиконкому, подібний зсув ґрунту вже траплявся 17 років тому на схилі зі сторони Клубного узвозу. Причому наслідки тоді були в рази більші. Для ліквідації нинішнього провалля завезли близько 30 тонн піску, а всі роботи обіцяють завершити за кілька днів. Крім того, міська влада збирає спеціальну комісію з геодезистів і проектантів, щоб вони з'ясували причини зсуву.

У 1974 році проектувальникам Черкаського філіалу інституту "Дніпроцивільпромбуд" було доручено створити меморіальний комплекс на честь живих та загиблих героїв Великої Вітчизняної війни. Місцем для будівництва обрали Замкову гору.

Окрім цього, вирішили розширити пагорб у бік Дніпра на 28 м та підняти на 10 м. Роботи з будівництва тривали до весни 1977 року і вже 9 травня, у День Перемоги, відбулось урочисте відкриття комплексу.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах на найбільшій у місті братській могилі утворилося провалля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути