понеділок, 22 серпня 2022 13:29

Спецтема: Війна Росії проти України

"Усе, що могло літати, використовувалося на повну" – командувач ВМС про перші дні війни

"Усе, що могло літати, використовувалося на повну" – командувач ВМС про перші дні війни
У перші дні війни для захисту морського узбережжя України використовували протикорабельні міни та безпілотники Bayraktar, розповів віце-адмірал Олексій Неїжпапа. Фото: скріншот з відео

У перші дні війни для захисту морського узбережжя України використовували протикорабельні міни та безпілотники Bayraktar.

Міни на той момент були найпотужнішою зброєю, яку мали Військово-Морські сили Збройних сил України. Про це розповів віце-адмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю, оприлюдненому ВМС ЗСУ 22 серпня.

"Морально ми всі були готові, готувалися до цього. Кораблі Військово-морських сил були виведенні з пунктів базувань, корабельно-тактичні групи несли службу у морі. Були сформовані групи артилерії на березі, які були у взаємодії з засобами технічної розвідки для виявлення надводних цілей противника", – зазначив він.

Треба було здійснити мінування десантно-доступних ділянок, щоб не дозволити противнику висадити тактичний десант. Неїжпапа зауважив, що боротьба за висадку десанту – то справа Сухопутних військ, а справа ВМС – не допустити противника до берега.

"Щоб зрозуміти, як відбивати ворога, треба мати ситуаційну обізнаність, що в морі відбувається, – щоб схвалювати правильні рішення. Задача була – розосередження кораблів і несення радіолокаційних дозорів. Вночі всі виходили в море по графіку, незважаючи на великий ризик бути втопленими, кораблі виходили в море – і зараз виходять для того, щоб вийти вперед і подивитися, де ж противник", – сказав Неїжпапа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вишикувала біля українських берегів 10 своїх ракетоносців

У перші дні війни ВМС у війні проти РФ також допомогли безпілотники Bayraktar. Ескадрилья Bayraktar зіграла ключову роль, працюючи, зокрема, на Херсонщині та над Чорним морем. За словами командувача Військово-Морських сил, "усе, що могло літати, використовувалося на повну".

Неїжпапа також додав, що Чорноморський флот РФ після 2014 року став найпотужнішим флотом Росії. Росіяни поповнили його фрегатами, ракетними катерами, шістьма підводними човнами, які озброєні ракетами "Калібр" – це склало ударне угруповання. Також Чорноморський флот Росії має тактичне угрупування з більш застарілими ракетами, який було посилено кораблями з інших флотів.

За його словами, ЧФ РФ є сильним противником. Він вважав, що Україна не має військового флоту. Але українським військовим допомогла навіть "військова злість", тому навіть із катерів вдавалося збивати крилаті ракети й літаки.

Українській армії завдяки постачанню протикорабельного озброєння вдалося відтіснити росіян аж до тимчасово окупованого Криму. Водночас ворог досі може завдавати ударів по нашій території крилатими ракетами, заявив колишній заступник начальника штабу Військово-морських сил Збройних сил України, капітан першого рангу запасу й експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко.

Зараз ви читаєте новину «"Усе, що могло літати, використовувалося на повну" – командувач ВМС про перші дні війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути