пʼятниця, 08 жовтня 2021 00:03

Укрексімбанк видав 60 млн кредиту фірмі, яка підтримує бойовиків

Укрексімбанк видав 60 млн кредиту фірмі, яка підтримує бойовиків
Стало відомо, через що напали на журналістів "Схем". Фото: Радіо Свобода

Державний Укрексімбанк видав $60 млн кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини, на якій діє за підтримки Росії угруповання ДНР, і сплачує податки окупаційній владі.

Як гарантію повернення цих грошей, під заставу банк узяв об'єкт, цінність та надійність якого сумнівні – адже за нього роками точилася боротьба в декількох юрисдикціях, повідомляє "Радіо Свобода".

Керівник на той час Укрексіму Євген Мецгер – земляк президента з Кривого Рогу, банкір з майже 20-річним стажем.

Юлія Мецгер – близька подруга Олени Кравець з "95-го кварталу". У липні 2019-го її призначають у наглядову раду іншої державної фінустанови – Приватбанку – за президентською квотою.

Укрексімбанк - великий банк, третій в країні за розміром активів. Створювався на початку 1990-х, щоб обслуговувати здебільшого експортно-імпортні операції, згодом зайняв нішу просто корпоративного банку, який спеціалізується на обслуговуванні бізнесу.

Зараз він один із найбільших кредиторів президентського проєкту "Велике будівництво". У червні позичив Укравтодору чергові 5 млрд грн на ремонт доріг.

На початку цього року банк видав кредит держпідприємству "Антонов" – 3 млрд грн на будівництво трьох нових літаків Ан-178 для Збройних сил України.

Лише за нинішнього керівництва банку держава профінансувала Укрексім на майже 7 млрд грн. А всього за останні 12 років – докапіталізація коштом платників податків становила понад 42 млрд грн.

У квітні 2021-го Укрексімбанк ухвалив рішення видати кредит на $60 млн двом компаніям. Власником обох є Сергій Брюховецький. Він же виступає поручителем за договором.

Сергій Брюховецький – власник бізнесу на окупованій території в рідній Горлівці. Мова про компанію "Спец-реммаш".

Ця компанія, зареєстрована в Горлівці, є в українському реєстрі юридичних осіб.

Але 11 грудня 2014 року окупаційна влада в Горлівці зареєструвала компанію "Спец-реммаш" вже за так званими місцевими "законами".

Проводячи активну господарську діяльність, бізнес Брюховецького сплачує податки у місцевий "бюджет" ОРДО.

Наприклад, за сім місяців 2021-го компанія сплатила до скарбниці окупаційної адміністрації щонайменше 3,5 млн руб. Це приблизно 1,4 млн грн.

Щоб отримати багатомільйонний валютний кредит в Укрексімбанку, державній фінустанові запропонували заставу. Це – один з найбільших в Україні київський торгово-розважальний центр SkyMall. Цей актив відомий тим, що навколо нього вже десятиліття точиться боротьба. Досі триває кримінальне провадження, яке веде Державне бюро розслідувань у супроводі Офіса генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напад на журналістів "Схем": у поліції не отримали повного відео з камер банку

У Києві 4 жовтня на журналістів "Схем" скоїли напад під час інтерв'ю з головою правління державного Укрексімбанку Євгеном Мецгером.

У знімальної групи забрали техніку й видалили відеозаписи. За версією редакції, інцидент стався після того, як Мецгеру не сподобалося одне запитання журналіста-розслідувача Кирила Овсяного.

В Укрексімбанку 5 жовтня відреагували на заяву про напад на журналістів. Звинувачення відкидали. І запевняли, що журналіст з оператором безперешкодно покинули приміщення банку, техніку в них ніхто не відбирав.

Того ж дня журналісти відтворили знищене відео. І вже 6 жовтня Мецгер заявив про складання повноважень на час слідства.

Зараз ви читаєте новину «Укрексімбанк видав 60 млн кредиту фірмі, яка підтримує бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути