субота, 08 квітня 2023 12:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські військові намагалися звільнити Запорізьку АЕС - ЗМІ

Українські військові намагалися звільнити Запорізьку АЕС - ЗМІ
ЗСУ намагалися у жовтні звільнити від російських загарбників Запорізьку АЕС. Фото: ukrinform.ua

Українські військові ще наприкінці жовтня минулого року спробували звільнити від російських загарбників Запорізьку АЕС.

Сили оборони України намагалися висадити десант та штурмувати тимчасово захоплену росіянами Запорізьку АЕС, але ця спроба зазнала невдачі. Про це пише Times, посилаючись на неназваних українських спецпризначенців, представників розвідки та ВМС.

Видання наголошує, що українське командування офіційно цього не підтверджує.

Тоді з території Запорізької АЕС окупанти обстрілювали міста на іншому березі Дніпра, а також великий сталеварний завод у Нікополі.

Участь в операції в ніч на 19 жовтня взяли 600 українських військових на 30 катерах. У них були запаси зброї: великокаліберні кулемети, гранатомети MK-19 і протитанкові засоби.

"Ідея полягала в тому, що в бою зможе брати участь тільки піхота. Вони не зможуть застосувати проти нас артилерію, оскільки це атомна станція", – розповів виданню один з військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни мінують все довкола: жителів Енергодара попередили про небезпеку

Однак, росіяни стали чинити серйозний опір, якого ніхто не очікував.

"Російські військові побудували дуже щільну оборону, все замінували. Коли ми почали наближатися, вони навіть підтягнули танки й артилерію і почали обстрілювати нас прямо на воді", – каже військовий.

Поки українські спецпризначенці перепливали Дніпро, по позиціях росіян почали працювати з допомогою РСЗВ HIMARS. Невеликій групі українських військових все ж вдалося дістатися берега.

"Вони вступили в тригодинну перестрілку з російською армією на околиці Енергодара, але потім змушені були відступити", – повідомляє видання.

Times наголошує, що спроба силового штурму ЗАЕС є неможливою через ймовірний витік радіації. Тому очільник Енергоатому Петро Котін припустив, що звільнити станцію можна буде тоді, коли оборонці просунуться на південь ‒ у бік Криму і Мелітополя.

Захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію вже неможливо захистити. Кількість військ навколо станції значно збільшилась. Про це після візиту на Запорізьку АЕС сказав генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі приїхав на захоплену росіянами Запорізьку АЕС 29 березня.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові намагалися звільнити Запорізьку АЕС - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути