четвер, 24 березня 2011 10:32

Спецтема: Війна у Лівії

Українці зі сходу Лівії не зможуть евакуюватися на "Ольшанському"

Українці зі сходу Лівії не зможуть евакуюватися на "Ольшанському"

Десантний корабель ВМС України "Костянтин Ольшанський" не зможе евакуювати українців, які знаходяться на сході Лівії. Про це "Сьогодні" заявив третій секретар посольства України в Лівії Олександр Рябцев.

За інформацією видання, корабель пришвартується в Тріполі і зможе евакуювати лише тих, хто знаходиться на підконтрольній Каддафі західній частині.

"Більшість українців живуть саме тут. Йде робота, щоб до трапа "Ольшанського" звезти всіх українців, які знаходяться на заході. У Тріполі вже чекає евакуації сім'я з Місрати, яка покинула місто до початку запеклих боїв, - розповів Рябцев. - У Місраті знаходяться ще близько 60 українців. Ведемо переговори, щоб організувати для їх вивозу в Тріполі гуманітарний коридор".

За словами Рябцева, "Ольшанський" може зайти і в Місрату. Але тільки в тому випадку, якщо там остаточно встановлять свій контроль війська Каддафі і припиняться бої.

Зі сходу, який непідконтрольний Каддафі, вибиратися доведеться самим через Єгипет, зазначає газета.

"Ми не можемо контактувати з повстанцями, оскільки тоді представники Каддафі зможуть звинуватити нас у їх підтримці і під загрозою буде операція з вивезення наших навіть із заходу. І через фронтову лінію наші не переберуться", - зазначив Рябцев. За його даними, там залишилося близько 60 українців.

"А українці з Тобрука (місто недалеко від кордону з Єгиптом) все ще сподіваються на "Ольшанський". "Ми повністю тут ізольовані. Сидимо на валізах, може, нас заберуть на кораблі? - запитала Тамара, що вийшла на зв'язок, з Тобрука. - Нас людей 20. До Єгипту їхати боїмося - нас по дорозі пограбують місцеві рекетири", - пише видання.

Нагадаємо, 21 березня Президент України Віктор Янукович підписав указ щодо евакуації українських громадян з Лівії. Зокрема, Міністерству оборони України доручено вжити заходи для забезпечення евакуації громадян України з Лівії з використанням великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський".

Нагадаємо, міжнародна коаліція почала операцію в Лівії 19 березня.

Зараз в операції в Лівії беруть участь 13 держав - 11 західних країн, а також Румунія і Катар.

Великобританія відзвітувала про майже повне знищення авіації, що знаходиться під контролем Каддафі. З моменту вторгнення західних країн також була майже повністю виведена з ладу система ППО Лівії. Усього по позиціях військ Каддафі коаліція випустила понад 160 крилатих ракет.

Зараз ви читаєте новину «Українці зі сходу Лівії не зможуть евакуюватися на "Ольшанському"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути