четвер, 28 квітня 2022 06:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна майже зібрала другу "Мрію"
5

Фото: segodnya.ua

Україна оголосила про початок відновлення легендарного Ан-225 "Мрія", який був побудований лише в одному екземплярі.

Але насправді Україна має ще один. Про це пише видання Сьогодні.

Унікальний літак-гігант Ан-225 був сконструйований для перевезення космічного корабля СРСР, але виконати свою місію не встиг – "Буран" здійснив свій перший та останній політ за місяць до того, як "Мрія" піднялася в небо. У планах було збудувати ще три літаки, але роботу над другим Ан-225 було зупинено через два роки після розпаду СРСР через фінансові труднощі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тут побував "рускій мір" - пілот "Мрії" виклав відео руйнувань з аеропорту Гостомеля

2016 року китайська компанія Aerospace Industry Corporation of China (AICC) уклала договір з "Антоновим" про співпрацю, згідно з яким планувалося добудувати другий екземпляр "Мрії", а потім організувати у Китаї виробництво таких літаків за українською ліцензією.

2021 року тоді ще генеральний директор "Антонова" Сергій Бичков зізнавався, що для того, щоб завершити складання другої "Мрії", необхідно $600-700 млн.

Він розповідав, що підприємство готове добудувати другий Ан-225, але він не окупиться на вантажоперевезеннях, тому в компанії працювали з космічним агентством, щоб відновити космічні програми запуску ракет за допомогою "Мрії".

"Другий екземпляр "Мрії" готовий на 60-70%. З кінця 1980-х недобудований літак перебуває в ангарі "Антонова".

При цьому вартість його добудови з роками збільшується, а через припинення співпраці з РФ потрібно проводити заново сертифікацію. Це потребує 600-700 польотів", – говорив Бичков.

Після знищення працездатного екземпляра, деталі другої "Мрії" можуть піти на відновлення пошкодженого літака.

"Частково вціліла хвостова частина і двигуни, зокрема кілька з них, можна буде використовувати у виробництві. Деякі агрегати ми точно використаємо, але нова "Мрія" має бути ще кращою", – розповів генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв.

У ДП "Антонов" розповіли, як і коли відбудовуватимуть "Мрію". Заявили, що відновлення літака Ан-225, який спалили російські окупанти під час бомбардування аеропорту Гостомель, є надважливим завданням. Але щодо термінів поки говорити передчасно. Додали, що деякі основні агрегати для планера літака є в наявності.

Зараз ви читаєте новину «Україна майже зібрала другу "Мрію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути