вівторок, 05 січня 2021 17:26

Убивство Шеремета: поліція допитає розповсюджувача "білоруських плівок"

Убивство Шеремета: поліція допитає розповсюджувача "білоруських плівок"
20 липня 2016-го в центрі Києва в авто підірвали журналіста Павла Шеремета. Фото: zik.ua

Власника звукозапису у справі вбивства журналіста Павла Шеремета запрошують до України для участі в слідчих діях. Відповідне офіційне запрошення вже підготували правоохоронці.

Аудіозапис вже направлений на проведення фоноскопічної експертизи. Про це 5 січня повідомила пресслужба Нацполіції.

"Оскільки розпорядник звукозапису перебуває на території однієї з країн Євросоюзу, для проведення відповідних слідчих дій потрібно дотримуватися процедури міжнародної правової допомоги. Уже сформована спільна група в складі співробітників Нацполіції та Офіса генерального прокурора, яка готова найближчим часом виїхати в країну перебування власника запису. Крім того, слідчі Нацполіції підготували офіційне запрошення в Україну особі, котра є розпорядником звукозапису, для участі в слідчих діях. Чоловік отримає процесуальний статус свідка, також йому буде забезпечена належна охорона", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Шеремета і білоруський КДБ: захист Антоненка зробив заяву

У поліції зауважили, що інформація про "білоруський слід" стосується лише замовників вбивства журналіста.

"Ці матеріали відпрацьовуються в окремому кримінальному провадженні. Як раніше повідомляло слідство, одним із мотивів скоєння злочину може бути професійна діяльність загиблого, який неодноразово критикував владу, зокрема й у Білорусі. Тобто інформація про ігнорування органом досудового розслідування цієї версії не відповідає дійсності", - зазначається у повідомленні.

Колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар оприлюднив плівки із записами нібито з кабінету голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева про прямий наказ убити Павла Шеремета, наданий президентом Республіки Білорусь 2012 року. Національна поліція з цього приводу опублікувала заяву, з якої випливає, що версія щодо виконавців цього злочину Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко і Яни Дугарь залишається незмінною. Поліція нібито отримала відповідні плівки від Служби зовнішньої розвідки ще в грудні торік і тепер розслідує цю версію щодо замовників вбивства.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Шеремета: поліція допитає розповсюджувача "білоруських плівок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути