четвер, 05 травня 2022 14:17

Спецтема: Війна Росії проти України

У Верховній Раді сказали, коли покращиться ситуація з пальним

У Верховній Раді сказали, коли покращиться ситуація з пальним
Ситуація із дефіцитом пального на ринку покращиться із середини травня. Фото: gsminfo.com.ua

Ситуація з дефіцитом пального на ринку покращиться із середини травня завдяки налагодженню постачання з Європи.

Іде ресурс, який уже законтрактований. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на брифінгу в Медіацентрі Україна.

"Очікуємо, що із середини травня покращуватиметься ситуація і ці черги минуть. Можна буде спокійно заправлятися на АЗС", - сказав Герус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західна зброя не завадить Росії перемогти у війні - Пєсков

Він зауважив, що нинішня ситуація на ринку пального зумовлена кількома чинниками.

Зокрема, зупиненням Кременчуцького нафтопереробного заводу через ракетні обстріли російських загарбників, який був основним виробником пального в Україні.

Крім того, Росія здійснювала ракетні обстріли нафтобаз. І внаслідок цього знищено та пошкоджено 15 об'єктів, що спричиняє труднощі зі зберіганням пального.

Депутат також відзначив переорієнтування ринку на поставки пального із країн Західної Європи замість постачання з Білорусі. За його словами, виникли логістичні труднощі через блокування українських морських портів і брак бензовозів.

"Ми очікуємо, що найближчим часом ринок переорієнтується і будуть ритмічніше постачання з країн Європи", - зазначив Герус.

Депутат звернув увагу на питання лібералізації цінового регулювання на ринку пального. Він нагадав, що уряд уже прийняв деякі рішення у цьому напрямку.

Герус також відзначив і вплив психологічного чинника на виникнення дефіциту пального.

"Створився певний ажіотаж як психологічний чинник. Кількість пального, яке в нас було три тижні тому, і кількість пального, яке є сьогодні, не змінилося. Змінилася кількість автомобілістів, які хочуть заправитися", - зауважив депутат.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко зазначав, що в Україні через кілька днів уже не буде бракувати пального. Ціни зміняться, однак можливість придбати пальне для автотранспорту буде. На початку воєнного стану в Україні ухвалили потужну податкову й митну реформу та звільнили від митних зборів більшість груп товарів, змогли дати такі умови, що частина бізнесу може працювати фактично на єдиному податку в 2%.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді сказали, коли покращиться ситуація з пальним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути