четвер, 22 грудня 2011 16:05

У Сирії загострюється конфлікт: можливе втручання НАТО

У Сирії загострюється конфлікт: можливе втручання НАТО

На десятому місяці боротьби влади та опозиції в Сирії ситуація там стала ще складнішою і впритул підійшла до можливості прямого іноземного втручання. Це пов'язано з військовими успіхами повстанців, на які влада реагує ескалацією насильства.

Вільній сирійській армії (ВСА), збройному формуванню, що бореться проти уряду Сирії, вперше вдалося взяти під свій повний контроль значну територію. Це місто Джебель-ез-Завія та район навколо нього в провінції Ідліб на північному заході країни, де зараз відбуваються найінтенсивніші бої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирійська бронетехніка дісталася кордону Туреччини

Тепер перед президентом Башаром Асадом стоїть завдання ліквідувати цей оплот своїх супротивників якнайшвидше. Інакше місто стане центром і "точкою зібрання" збройної опозиції, який можуть взяти під захист зарубіжні держави.

Так, сусідня Туреччина вже давно закликає створити в цьому регіоні Сирії буферну зону, для захисту як біженців, так і повстанців. Коли "війська Асада впритул підійдуть до "революційного оазису", Анкара цілком може заявити про загрозу гуманітарної катастрофи і взяти під свій захист потенційних "жертв репресій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирія хоче діалогу з США без попередніх умов

Якщо насильство в Ідлібі не припиниться, то у міжнародного співтовариства є в запасі ще ряд кроків для тиску на Дамаск.

Країни Заходу і арабського світу, а також Туреччина можуть висунути владі Сирії ультиматум про припинення насильства й у випадку відмови, оголосити над частиною сирійської території безпілотну зону, щоб перешкодити бомбардуванню повстанців, а самі почнуть "точкові бомбардування" урядових об'єктів.

Фактично це означатиме початок повномасштабного зовнішнього втручання в ситуацію за лівійським сценарієм. Опозиція зі свого боку постійно закликає всі країни до посилення міжнародного тиску на уряд Асада.

Сирійська національна рада, найбільший орган опозиції, який підтримує Туреччина, звернувся до Ради Безпеки ООН і Ліги арабських держав з проханням захистити сирійців від геноциду.

Рада заявила, що за дві доби в країні вбито майже 250 осіб і закликала міжнародне співтовариство вжити заходів для захисту цивільного населення від збройних сил.

Зараз ви читаєте новину «У Сирії загострюється конфлікт: можливе втручання НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути