неділя, 12 лютого 2023 19:35

Спецтема: Війна Росії проти України

У МОК вигадали нову причину допустити РФ та Білорусь до Олімпійських ігор-2024

У МОК вигадали нову причину допустити РФ та Білорусь до Олімпійських ігор-2024
Заклики України бойкотувати Олімпійські ігри суперечать принципам, які відстоює МОК, заявив президент комітету Томас Бах. Фото: Getty Images

Заклики України бойкотувати Олімпійські ігри суперечать принципам, які відстоює Міжнародний олімпійський комітет.

Про це заявив президент МОК Томас Бах. Водночас він додав, що поділяє "горе, людські страждання" українських спортсменів. Про це повідомляє France 24.

За інформацією видання, про це Бах сказав у кулуарах чемпіонату світу з лижних перегонів, коментуючи участь російських та білоруських спортсменів в міжнародних змаганнях.

"Українські спортсмени знають, наскільки ми поділяємо їхнє горе, їхні людські страждання та всі зусилля, які ми докладаємо, щоб допомогти їм (після повномасштабного вторгнення РФ – Gazeta.ua). Та урядам не належить вирішувати, хто може брати участь у яких спортивних змаганнях", – заявив він.

На думку Баха, якби це вирішували уряди країн, то це був би кінець міжнародних спортивних змагань, чемпіонатів світу та Олімпійських ігор.

Президент МОК назвав заклики України бойкотувати Ігри такими, що суперечать "принципам, які ми відстоюємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський жорстко висловився щодо росіян на Олімпіаді

"Наша місія – це місія миру. Історія покаже, хто робить більше для миру, ті, хто намагається підтримувати відкритість і спілкуватися, чи ті, хто хоче ізолювати та розділяти. Наша роль полягає в об'єднанні людей", – продовжив президент МОК.

Він наголосив, що МОК намагається знайти рішення, яке "віддасть справедливість місії спорту", яка полягає в об'єднанні, щоб не сприяти подальшій конфронтації та ескалації.

Він додав, що МОК повністю солідарний з українськими спортсменами, підтримує їх, незалежно від того, чи вони в Україні, чи за її межами.

"Ми підтримуємо 3 тис. членів української олімпійської спільноти, щоб мати сильну українську команду в Парижі на Олімпійських іграх 2024 року. Кожен український спортсмен може бути впевнений, що ми повністю солідарні з ним і всі їхні зауваження сприймаємо дуже і дуже серйозно", – каже Бах.

Водночас щодо участі спортсменів, за його словами, МОК має виконати миротворчу місію, і це "об'єднавча місія - об'єднати людей".

За його словами, МОК і міжнародне співтовариство повинні розглянути "серйозну стурбованість" Ради ООН з прав людини, що виключення російських і білоруських спортсменів "тільки через їхні паспорти є порушенням їхніх прав".

Президент МОК Томас Бах заявив, що хоче "вивчити можливість" повернення атлетів з РФ і Білорусі у міжнародний спорт – під нейтральним прапором на Олімпіаді-2024.

Десятки країн можуть оголосити бойкот зимових Олімпійських ігор-2024 в Парижі.

Бойкот відбудеться у разі допущення до змагань російських і білоруських спортсменів, заявив міністр спорту і туризму Польщі Каміль Бортничук, повідомляє BBC.

За його інформацією є ймовірність створення коаліції з 40 країн, які підтримають бойкот Олімпіади. До неї можуть долучитися США, Велика Британія та Канада.

Зараз ви читаєте новину «У МОК вигадали нову причину допустити РФ та Білорусь до Олімпійських ігор-2024». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути