середа, 06 березня 2013 09:23

У Криму впіймали банду чорних археологів

У Криму впіймали банду чорних археологів
Фото: www.tomklad.iklad.com.ua

Правоохоронцями припинено протиправну діяльність організованої групи осіб, яка займалася грабіжницькими розкопками Баклінського могильника, розташованого біля села Скелясте Бахчисарайського району. Про це УНН повідомили в ГУ СБУ України в АРК.

Співробітники Бахчисарайського райвідділу ГУ СБУ в АР Крим затримали на території архітектурно-археологічного комплексу національного значення трьох безробітних місцевих жителів під час розграбування нижнього могильника. У них виявили як спеціальне обладнання: металошукач, щупи, лопати, відра, ломи, переносні прилади електроосвітлення, так і свіжу здобич - два глиняних глечика, більше десятка намистин, срібний лом і інші цікаві археологічні знахідки.

Затримані зізналися, що незаконними розкопками поховань на території Бахчисарайского району займаються близько півроку, всі цінні знахідки перепродують, а останки з легкістю викидають із могил "за непотрібністю".

Вилучені раритети передано на експертизу. Вони, за попередньою оцінкою фахівців, представляють певну культурну та історичну цінність. Матеріали перевірки передані в Бахчисарайський РВ МВСУ в АР Крим. Зазначений факт внесений до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, проводиться досудове розслідування.

У разі доведення провини затриманих у скоєнні злочину, передбаченого ст. 298 КПК України ("Знищення, руйнування або пошкодження пам'яток - об'єктів культурної спадщини та самовільне проведення пошукових робіт на пам'ятці археології"), їм загрожує від 3-х до 5-ти років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «У Криму впіймали банду чорних археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути