Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2023 17:19

Спецтема: Війна Росії проти України

У Фінляндії оцінили, чи достатньо допомоги Україна отримала для контрнаступу

У Фінляндії оцінили, чи достатньо допомоги Україна отримала для контрнаступу
Союзники вже зробили багато в контексті військової допомоги України, вважає постійний секретар Міністерства оборони Фінляндії Еси Пулккінен. Фото: Getty Images

З огляду на запаси зброї у деяких країнах Європи можна дійти висновку, що союзники вже зробили багато в контексті військової допомоги України.

Але чи достатньо цього в плані контрнаступу, наразі оцінити важко. Про це заявив постійний секретар Міністерства оборони Фінляндії Еси Пулккінен в кулуарах зустрічі у форматі "Рамштайн", передає "РБК-Україна".

"Я б сказав, що з огляду на запаси озброєнь більшості європейських країн Європа зробила багато. Звичайно, можна зробити більше", – відповів Пулккінен на питання про те, чи достатньо союзники передали Україні зброї для успішного контрнаступу.

Водночас він наголосив, що в питанні військової допомоги такій країні як Фінляндії завжди потрібно шукати баланс в плані запасів та ризиків.

"Ставши членом НАТО, ми можемо взяти на себе трохи більше ризиків. Я б сказав, що ми вже багато зробили в плані постачання озброєння", - вважає Пулккінен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці ЗСУ почнуть навчання на танках Abrams: озвучені строки

За його словами, зараз питання більше у підтримці та навчанні, довгостроковому навчанні українських солдатів з погляду надання Україні можливостей, які їм знадобляться найближчими роками.

"З погляду контрнаступу – дуже важко сказати. Ми знаємо теоретично, які засоби будуть необхідні при цьому. Вам потрібні механізовані війська. Якщо ви подивитися на постачання танків, то вони посилюють можливості контрнаступу", – пояснив Пулккінен.

Він акцентував, що важливо й оснащення системи ППО, адже росіяни можуть завдавати дальніх ракетних ударів не тільки по військовій, а й по цивільній інфраструктурі України.

"У систему ППО входять багато підсистем: спостереження, системи земля-повітря, зрештою – літаки. Західні літаки будуть частиною військової інтеграції України на Захід. Але зараз чи пізніше – я не хотів би спекулювати", – сказав Пулкінен.

21 квітня у Німеччині на авіабазі Рамштайн розпочалось засідання Контактної групи з питань оборони України.

Учасники обговорять три ключові питання. Про це на початку зустрічі заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

Він нагадав, що загалом з початку широкомасштабного російського вторгнення країни НАТО виділили Україні військової допомоги на $55 млрд.

Зараз ви читаєте новину «У Фінляндії оцінили, чи достатньо допомоги Україна отримала для контрнаступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути