Ексклюзиви
четвер, 14 липня 2011 09:19

У Білорусі заблокували сайт "Вконтакте"

У Білорусі заблокували сайт "Вконтакте"

У Білорусі заблокували російську соціальну мережу "Вконтакте". Доступ заборонено і до дзеркала сайту за адресою Vk.com. Блокування соціальної мережі відбулася за кілька годин до початку чергової опозиційної акції "Революція через соціальні мережі".

Через так звані сервери-анонімайзери сайт відкривається, а значить, блокування соціальної мережі проводиться на рівні державного провайдера-монополіста "Белтелеком".

Проте представник групи з інформації та комунікації "Белтелекома" заявив, що "Белтелеком" не займається "фільтрацією сайтів". "Фільтрувати контент - це не наша функція", - сказав він.

Прес-секретар "ВКонтакте" Владислав Циплухін пояснив, що "зі статистикою все нормально, різкого спаду користувачів з Білорусі не помічено". При цьому сказав, що додзвонитися до білоруських чиновників компанії поки не вдалося.

Близько 19:00 за київським часом (за годину до початку акції в Мінську) в мережі "ВКонтакте" було близько 50 тисяч користувачів з Білорусі. Циплухін зміг оцінити цю кількість. Для порівняння російських користувачів у цей момент в онлайні було більше мільйона, а казахстанців - близько 20 тисяч.

Через групу "Революція через соціальні мережі" в соціальній мережі "ВКонтакте" її організатори оголошують стратегію дії учасників на акції протесту, які проходять щосереди в містах. Влада реагує на них масовими затриманнями.

Тим часом, на площі Коласа в Мінську вже затримують учасників мовчазної акції. Затримано як мінімум чотири людини, які включили будильники своїх мобільних телефонів в заявлений організаторами час – 20.00.

Процес затримання почали знімати журналісти, яких намагалися розігнати співробітники міліції в штатському. В оператора агентства "Рейтер" намагалися забрати відеокамеру. На площі як мінімум шість "операторів в цивільному". Оператори з обох сторін знімають одне одного.

Співробітники ОМОНу в чорній формі, відтіснили частину людей з площі. Проїжджаючі машини сигналять, з багатьох машин звучать пісні Віктора Цоя. Дуже погано працює мобільний зв'язок.

Тим часом організатори акції, група "Революція через соціальні мережі", у своєму акаунті в Twitter заявила про закінчення акції в Мінську.

У регіональних містах Білорусі міліція і люди в цивільному перекривають центральні площі напередодні акції мовчазного протесту.

Як повідомляють інтернет-ЗМІ, в Могильові центральна площа міста оточена міліцією. У той же час, продовжує інтернет-видання, "учасники акції, близько 60-70 осіб, підтягуються до площі".

Крім того, за повідомленнями інтернет-ЗМІ, в Гродно площа близько автобусного вокзалу, де в середу заплановано проведення акції мовчазного протесту, з усіх боків оточена людьми в цивільному. Як відзначають видання, "більшість з них одягнені схоже: бежеві штани та білі сорочки. Частина людей в штатському - в чорних костюмах і краватках".

У Вітебську, де в даний час проходить фестиваль "Слов'янський базар", площа Перемоги, як передають інтернет-ЗМІ, оголошена режимним об'єктом. "Міліціонери у камуфляжі стоять по периметру площі і нікого туди не пускають. За площею ходять люди в цивільному в білих сорочках", - передають видання.

У Борисові центральна площа оточена. "Гуляти на площу не пускають, залишилися тільки люди в цивільному, на лавках сидять люди, що забезпечують правопорядок", - пишуть інтернет-видання.

У той же час інтернет-видання повідомляють про затримання учасників акції в регіонах. Так, як передають інтернет-ЗМІ, в Бресті біля свого будинку був затриманий неповнолітній адміністратор брестської групи "Революція через соціальну мережу" "ВКонтакте" Сергій Олексійович.

Також в Солігорську було затримано активіста Івана Шила та Андрія Тичину, в Слуцьку активіст партії БНФ Віктор Амелькович, а також слуцький кореспондент радіо "Свобода" Тетяна Гусєва.

У Гомелі перед початком акції було затримано кореспондента незалежного видання Ларису Щірякову. "По рації чути слова "По одному" - напевно, затримувати тих, хто залишається один, тому що омонівці так і роблять. В автобусі вже близько 7 затриманих", - передають інтернет-ЗМІ.

У Барановичах і Пінську перед акцією було затримано по дві людини, передають інтернет-видання.

Зазначимо, "мовчазні" акції протесту проходять в Білорусі з початку червня. Незадоволені керівництвом країни громадяни, чиї дії координуються через соціальні мережі, виходять на вулиці без транспарантів і гасел.

Тим не менше, білоруська міліція заздалегідь оточує місця, де мають зібратися протестувальники, і затримує багатьох з них.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі заблокували сайт "Вконтакте"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути