Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 13:13

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Турецьких мітингувальників тіснили бронетехнікою, розстрілювали та труїли газом
16

Фото: Фото: Reuters

Спецпідрозділи турецької поліції увійшли на площу Таксим у Стамбулі, де другий тиждень не припиняються протести, які спочатку були викликані планами побудувати торговельний центр на місці парку, але потім переросли у виступи проти прем'єра Рейджепа Таїпа Ердогана. Поліцейські використовують сльозогінний газ і водомети, відтісняючи демонстрантів до парку, передає BBC-Russian.

Поліцейські, пересуваючись на броньованій техніці, зруйнували барикади на вулицях, прилеглих до площі. Після цього силовики застосували гумові кулі, змусивши нечисленних демонстрантів, що залишалися у парку Гезі недалеко від площі Таксим, покинути наметовий табір. В даний час дані про потерпілих і затриманих не надходили.

Спецназ застосував силу проти протестувальників вже через добу після того, як прем'єр-міністр Туреччини Ердоган погодився зустрітися з лідерами протестувальників у спробі подолати кризу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти турецьких демонстрантів кинули спецназ

9 червня, виступаючи перед своїми прихильниками, Ердоган попередив, що терпіння уряду має межу, і назвав протестувальників мародерами.

Тисячі людей продовжують акції протесту на площах Таксим у Стамбулі і Кизилай в Анкарі. Дві ночі поспіль поліція намагалася розігнати протестувальників із застосуванням сльозогінного газу і водяних гармат для розгону демонстрантів в Анкарі.

Заворушення в Туреччині почалися з невеликої акції протесту 28 травня, в ході якої екологи і жителі Стамбула протестували проти вирубування парку Гезі, яку влада запланувала в рамках реконструкції центральної площі Таксим. Поступово до протестувальників стало приєднуватися все більше людей, на акціях зазвучали антиурядові гасла. Акції протесту охопили й інші міста Туреччини, включаючи Анкару, переростаючи в безлади і сутички з поліцією.

До 11 червня внаслідок безладів загинули три людини. За оцінками правозахисників, постраждали більш як 2,8 тисячі осіб.

Зараз ви читаєте новину «Турецьких мітингувальників тіснили бронетехнікою, розстрілювали та труїли газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути