четвер, 02 грудня 2021 20:04

Топменеджер "Антонова" заключив угоду на 5,5 млн грн із власною фірмою
3

Цьогоріч у березні топменеджер державного підприємства "Антонов" Євгеній Бондаренко підписав контракт із приватною естонською фірмою Caribalt Electronic Equipment, співвласником якої на той момент був він сам.

"Антонов" закупив обладнання для літаків у естонського постачальника на майже 5,5 млн грн, повідомляє "Слідство.Інфо".

"Минулого року держпідприємство оголосило про закупівлю обладнання для літаків. Ішлося про так звані джерела наземного живлення. Їх використовують під час зарядки літаків в аеропорту, що дозволяє зекономити паливо і власну енергію літака. Переможцем торгів стала естонська фірма Caribalt Electronic Equipment", - йдеться у розслідуванні.

Український дилер іншої естонської компанії ElectroAir, який також брав участь у конкурсі, вирішив оскаржити результати тендеру, вказавши на зловживання з боку переможця. Він повідомив про фальсифікацію документів, відсутність у конкурента досвіду поставок в Україні та сертифікатів походження на товар.

"У якості підтвердження свого досвіду роботи переможці зазначили, що продали обладнання компанії Fort Aero. Але, як зʼясувалося, цієї поставки не було. ElectroAir навіть опублікувала листування з компанією, яка заперечила закупівлю обладнання в Caribalt Electronic Equipment. Попри це держпідприємство все ж підписало контракт із переможцем", - додають журналісти.

Співвласником фірми-переможця на момент підписання контракту виявився директор із матеріально-технічного постачання "Антонова". Він же особисто підписав контракт із цією естонською фірмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна підписала меморандум з Airbus на купівлю літаків

Тендерна документація Caribalt Electronic Equipment
Фото: slidstvo.info
Лист компанії компанії Fort Aero
Знімок контракту ДП «Антонов» з компанією Caribalt Electronic Equipment

Caribalt Electronic Equipment заснували декілька років тому. На момент проведення тендеру її співвласником була інша естонська фірма, зі співзвучною назвою Caribalt Alliance. Останньою і співволодіє Бондаренко. На запитання журналістів щодо конфлікту інтересів через підписання такого контракту він не відповів.

Описані дії посадовця держпідприємства мають ознаки злочину. Може йтися про розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем. У разі доведення провини, йому може загрожувати до 12 років в'язниці з позбавленням права обіймати певні посади і з конфіскацією майна, вважає експертка з антикорупційного законодавства, членкиня правління ЦПК Олена Щербан.

Невдовзі після того, як суд почав розглядати справу про скасування результатів згаданої закупівлі, Бондаренка вивели зі співвласників естонської фірми. Після підписання згаданого контракту він обзавівся двома автомобілями Land Rover Discovery, які сумарно можуть коштувати близько 2 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Антонов" розпочинає будівництво нового літака: коли з'явиться

Співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов не задекларував 2-поверховий маєток в Іспанії, яким він та його дружина Наталія Бухалова володіють з 2013 року. Маєток розташований у містечку Хавеа провінції Аліканте на узбережжі Середземного моря.

Зараз ви читаєте новину «Топменеджер "Антонова" заключив угоду на 5,5 млн грн із власною фірмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути