середа, 05 грудня 2012 10:04

Тайфун Пабло за кілька днів убив 230 філіппінців
7

Тайфун "Пабло" став найсильнішим на півдні Філіппін за останні 20 років
Фото: Фото: Reuters
Місцева влада була не готова до негоди таких масштабів
Через тайфун скасовано понад 150 авіарейсів
Зараз тайфун дещо послабився
МВС Філіппін офіційно підтвердило загибель 82 філіппінців

Число жертв тайфуну "Пабло" на Філіппінах вранці в середу досягло 230, безвісти зникли ще сотні людей.

Більшість загиблих стали жертвами зсувів і повеней, багато хто опинився під уламками повалених будівель. Уряд евакуював 53 тис. осіб з постраждалих районів.

Сайт місцевої газети Philippine Daily Inquirer, що веде підрахунок числа загиблих на підставі заяв місцевої влади, наводить менші цифри - більше 140 загиблих. За даними національної цивільної оборони, в притулках і евакоцентрах знаходиться майже 180 тисяч осіб, всього від стихії постраждали більше 213 тисяч філіппінців.

Раніше МВС Філіппін офіційно підтвердило загибель 82 філіппінців, без вісті пропав ще 21.

За повідомленнями з провінції Східний Давао, тільки там загинула 81 людина. Вітер швидкістю до 175 кілометрів на годину з поривами до 210 кілометрів приніс з собою проливні дощі, викликав повені і обвали. На значній частині найбільшого в країні острова Мінданао з населенням в 10 мільйонів людей порушені енергопостачання і зв'язок.

"Три наших прибережних міста залишаються ізольованими: дороги, що ведуть до них, непрохідні", - заявила губернатор Східного Давао Корасон Маланьяон. За її словами, від стихії постраждали практично всі будинки в місті Катілі.

"Це було абсолютно несподівано, ми зовсім не очікували, що вода буде такою потужною", - заявив губернатор провінції Компостела-Веллі Артуро Уй про повінь в місті Нью-Батаан, від якого, за його словами, загинули 33 людини.

Тайфун "Пабло" (Pablo, за міжнародною класифікацією "Бофа" - Bopha), який вранці у вівторок досяг найбільшого в країні острова Мінданао з населенням в 10 мільйонів людей, став найсильнішим на півдні Філіппін за останні 20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган Сенді завдав шкоди на $50 мільярдів

Ще за кілька годин до наближення тайфуну 40 тисяч жителів Мінданао сховалися в сотнях спеціально підготовлених притулках. До ранку середи число людей, що знаходяться в притулках і евакоцентрах, за даними національної цивільної оборони, наблизилося до позначки в 107 тисяч чоловік, а всього від стихійного лиха на цей момент постраждали понад 120 тисяч філіппінців. Через тайфун скасовано понад 150 авіарейсів, близько 5 тисяч людей по всій країні очікують відправлення судів, які не отримують дозвіл на вихід в море.

За даними філіппінської адміністрації атмосферних, геофізичних та астрономічних послуг (PAGASA), 16-й за рік тайфун дещо послабився, і зараз швидкість вітрів складає 130 кілометрів на годину з поривами до 160 кілометрів. Діаметр "Пабло" скоротився з 500 до 400 кілометрів. "Око" тайфуну, що рухається на північний захід зі швидкістю 24 кілометри на годину, перемістився зараз з Мінданао на острів Палаван в західній частині Філіппін і знаходиться в 115 кілометрах на північний схід від міста Пуерто-Прінсеса.

Щороку в сезон дощів з червня по грудень на Філіппінський архіпелаг налітає близько 20 ураганів і тайфунів. У серпні 2012 року жертвами тропічної бурі на півночі Філіппін стали семеро людей, тижнем раніше повінь в районі столиці країни Маніли забрала життя більше ніж 100 чоловік, а на Мінданао більше 1,25 тисячі місцевих жителів загинули в результаті тайфуну "Сендонг" (Sendong) в грудні 2011 року. Рекорд за кількістю жертв утримує тайфун 1991 року, коли загинули 6 тисяч жителів філіппінського острова Лейте.

Зараз ви читаєте новину «Тайфун Пабло за кілька днів убив 230 філіппінців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути