Ексклюзиви
четвер, 31 серпня 2023 06:30

Суховантаж зіткнувся з найбільшим пасажирським судном
13

35 років тому "Адмірал Нахімов" зіткнувся із "Петро Васєв"
Фото: road-crimea.narod.ru
35 років тому "Адмірал Нахімов" зіткнувся із "Петро Васєв"
"Берлін", 1920 роки

31 серпня 1986 року затонуло найбільше пасажирське судно Чорноморського пароплавства "Адмірал Нахімов". Загинуло 423 особи.

Катастрофа сталася під час виходу з порту Новоросійська. Пароплав "Адмірал Нахімов" виконував круїз і зіткнувся із суховантажем "Петро Васєв".

Спочатку був пароплав "Берлін", який збудували 1925-го. Тривалий час виконував регулярні рейси між Німеччиною і США. А з 1938 року здійснював круїзи до Середземномор'я. Під час Другої світової війни його використовували як госпітальне судно, допоки не затонув поблизу Польщі. У січні 1945-го пароплав зазнав торпедної атаки радянських катерів. Судно підняли 17 вересня 1947 року, відновили й реконструювали в НДР. 1957-го пароплав з новою назвою "Адмірал Нахімов" передали Чорноморському морському пароплавству.

З літа 1960 року постійним фрахтувальником пароплава на час навігації і круїзних рейсів Кримсько-Кавказькою лінією стала Українська республіканська рада з туризму та екскурсій.

31 серпня 1986-го "Адмірал Нахімов" виконував рейс за маршрутом Одеса – Батумі – Одеса. Він відплив з Новоросійська з 346 членами екіпажу й 897 пасажирами на борту. Через 20 хв. капітан судна отримав повідомлення про заходження в порт суховантажу "Петро Васєв".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На затонулому кораблі знайшли давні парфуми

За Правилами запобігання зіткненню суден у морі "Адмірал Нахімов" мав пропустити "Петра Васєва", але диспетчер берегового поста регулювання руху дав команду суховантажу пропустити пасажирське судно. Це підтвердили в ефірі капітани обох кораблів. Але "Петро Васєв" на швидкості п'ять вузлів під прямим кутом ударив "Адмірала Нахімова" в правий борт. Через це утворилася пробоїна 8 м на 10 м.

Через 7 хв. після зіткнення, з креном на правий борт майже 60°, "Адмірал Нахімов" затонув. Понад 1 тис. осіб опинились у воді. Завдяки невеликій відстані до порту більшість людей урятували. 64 члени екіпажу й 359 пасажирів загинули: серед них був помічник капітана "Адмірала Нахімова" Олександр Чудновський. Він управляв судном у момент зіткнення. Зрозумівши, що судно приречене, він замкнувся в каюті. Усіх загиблих підняти на поверхню не вдалося. 64 пасажири разом із кораблем назавжди залишилися на глибині 47 м у Цемеській бухті.

У березні 1987 року суд в Одесі визнав капітанів обох суден винними в катастрофі й засудив їх до 15 років позбавлення волі. Суд не взяв до уваги, що за два місяці до виходу "Адмірала Нахімова" Чорноморське пароплавство склало акт про непридатність 60-річного судна виконувати подібні рейси.

У листопаді 1992-го обох капітанів випустили на волю. Відповідний указ ухвалили президенти України та Росії. Віктор Ткаченко, що командував суховантажем "Петро Васев", виїхав до Ізраїлю. 2003 року загинув, коли яхта під його командуванням зазнала аварії поблизу Ньюфаундленда. Вадим Марков продовжив роботу в Чорноморському пароплавстві капітаном-наставником на пасажирських суднах. Помер 2007 року в Одесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затонув суховантаж із 7 тис. т української пшениці

Грецький паром Express Samina 26 вересня 2000 року стикнувся зі скелями неподалік від острова Парос. Загинули 82 людини.

Увечері паром вирушив з Піренейського порту в Афінах. На борту 472 пасажири, решта 61 – екіпаж. Приблизно о 22:12 корабель підходить до порту Пароса. Судно йде на автопілоті – екіпаж, як і пасажири, переглядали в той час пряму трансляцію матчу Ліги чемпіонів між місцевим "Панатінаїкосом" і німецьким "Гамбурґом".

Зараз ви читаєте новину «Суховантаж зіткнувся з найбільшим пасажирським судном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути