понеділок, 03 квітня 2017 09:22

Створили "спецназ" для боротьби із копачами бурштину

Створили "спецназ" для боротьби із копачами бурштину
Хатія Деканоїдзе підписала доручення про створення оперативного штабу по боротьбі з нелегальним видобутком бурштину. Фото: Денис Казанський/Facebook

3 квітня 2016 року тодішня голова Національної поліції Хатія Деканоідзе підписала доручення про створення оперативного штабу з боротьби з нелегальним видобутком бурштину.

До нього увійшли представники блоку громадської безпеки Нацполіції, кримінального блоку та патрульної служби. Загальна чисельність - 150 чоловік.

Члени оперативного штабу виїжджали на місце видобутку бурштину в Рівненській області спільно з представниками Генпрокуратури, СБУ та ОДА вивчити ситуацію, щоб напрацювати комплекс оперативно-профілактичних заходів на випадок виникнення можливих конфліктних ситуацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина, розбиті авто і поранені: на Житомирщині знову війна за бурштин

Однак, на думку Деканоідзе, цього не достатньо для боротьби з нелегальним видобутком бурштину. Вона вважала, що тут потрібна державна стратегія та системний підхід.

"Державна стратегія - як припинити довільний старательський промисел і спрямувати багатомільйонні фінансові потоки від видобутку каменю не в чиюсь кишеню, а в державну казну. Розробити стратегічний план, прийняти сучасну законодавчу базу. Адже протягом всієї незалежності у країни не було і немає комплексного підходу з видобутку бурштину, що вже загрожує екологічною катастрофою", - говорила тоді Деканоідзе.

За її словами, поліція реагує на всі порушення закону, але навряд чи зможе впоратися із цією проблемою без змін у законодавстві

Рішення створити штаб прийняли після сутички між поліцейськими та бурштинокопачами поблизу селища Клесів Сарненського району Рівненщини. Тоді майже тисяча осіб у балаклавах і камуфльованому одязі, озброєні дерев'яними битами, камінням, палицями заблокували дорогу поваленими деревами та чинили опір поліцейським. Проте створення такого штабу не зупинило нелегальний видобуток бурштину. Каміння продовжують копати. Перестрілки між місцевим населенням, поліцією та копачами час від часу виникають.

Зараз ви читаєте новину «Створили "спецназ" для боротьби із копачами бурштину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути