Ексклюзиви
субота, 25 березня 2023 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на основних напрямках фронту: показали свіжі карти бойових дій в Україні
5

Запеклі вуличні бої тривають у місті Бахмут Донецької області. Там росіяни зазнають величезних втрат.

А в Запорізькій області загарбники готуються до ймовірного контрнаступу українських сил. Про це свідчать свіжі карти бойових дій в Україні, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

У Луганській та Харківській областях минулої доби російські війська намагалися атакувати вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Гряниківки, Білогорівки та Серебрянського лісу.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях
Карта бойових дій у Харківській та Луганській областях

Російський військовий блогер заявив, що в районі Куп'янська тривають позиційні бої, але ситуація не змінилася. Він також стверджує, що російські війська незначно просунулися на північний захід від Кремінної до околиць Макіївки і на захід від Площанки. Однак, він використав старі кадри бойових дій, зняті не пізніше листопада 2022 року, щоб переконати, що російські війська наступали під Макіївкою.

Російські загарбники продовжували атаки в районі Бахмута та досягли деяких успіхів у місті та його околицях. Геолокаційні кадри, опубліковані 24 березня, показують, що російські війська просунулися до траси Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут на південь від Іванівського. Це приблизно за 7 км на південний захід від Бахмута.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

Інші кадри підтверджують, що російські війська просунулися на захід від Залізянського, що за 11 км на північний захід від Бахмута, і в межах самого північного Бахмута. За даними українських військ, російські повітряно-десантні та інші невизначені сили підсилюють групу "Вагнера" навколо Бахмута.

Російські "воєнкори" також стверджують, що підрозділи "Вагнера" пересуваються через завод АЗОМ у північному Бахмуті. Українські війська, ймовірно, відбили ділянку траси E40 Бахмут-Слов'янськ на північ від Бахмута, про що свідчать геолокаційні кадри, опубліковані 24 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південний фронт: розказали про рейди росіян у Чаплинці й свавілля в Енергодарі

24 березня російські війська продовжували наземні атаки в районі Авдіївки. За даними українського Генштабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії на саму Авдіївку. А також в районах Керамік, Степового, Північного, Новокалинового, Новобахмутівки, Первомайського, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські військові блогери стверджують, що частини 132-ї ОМСБр 1-го корпусу армії так званої ДНР просунулися на захід від Новобахмутівки в напрямку Новокалинового. Російські джерела переконують, що війська РФ просуваються до самої Авдіївки та наближаються до взяття населеного пункту в напівоточення.

За даними аналітиків, 24 березня російські сили не проводили жодних підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області. Бойові відеозаписи, геолоковані 24 березня, підтверджують, що російські сили діють у районі дач у південному Вугледарі. Російські "воєнкори" песимістично обговорювали перспективи майбутніх російських наступів на Вугледар і наголошували на складній місцевості та слабкій потужності російських сил у цьому районі.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській та Миколаївській областях
Карта бойових дій у Херсонській та Миколаївській областях

За даними української розвідки, російська окупаційна влада Криму почала попереджати кримчан про евакуацію через FM-радіостанції. Ймовірно, російська влада мала намір попередити кримчан, які співпрацювали з окупантами.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

За даними російських джерел, українські війська готувалися до контрнаступальних дій на запорізькому напрямку 24 березня. Один з російських "воєнкорів" стверджує, що підрозділи 58-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ) завдали удару по українських позиціях поблизу Оріхова до того, як українські сили змогли почати контрнаступ. Військовий блогер також стверджував, що російські війська намагаються підготувати бойову розвідку біля Оріхова та Пологів. 24 березня російські війська обстріляли Миколаївщину, Херсонщину, Запорізьку та Дніпропетровську області.

Росія зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках.

Українські захисники відбили на них 59 атак противника, повідомив уранці 25 березня Генеральний штаб Збройних сил України. На півдні противник обороняється на Запорізькому та Херсонському напрямках.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на основних напрямках фронту: показали свіжі карти бойових дій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути