середа, 16 вересня 2020 06:46

Скрутили руки і вивезли в ліс: правоохоронці викрали журналіста
5

16 вересня 2000 року зник український журналіст 31-річний Георгій Ґонґадзе, який писав критичні матеріали про тогочасну владу України. Згодом його знайшли мертвим.

Гонгадзе заснував сайт "Українська правда"
Фото: reporters.media
Гонгадзе із дружиною та доньками
Гонгадзе родом із Грузії
Гонгадзе присвоїли звання героя України
Журналіста поховали за 16 років після смерті

Того вечора Ґонґадзе був у гостях у колеги Олени Притули. О 22:30 пішов додому. Після його ніхто не бачив.

"Георгій вийшов з під'їзду, щоб зловити таксі і поїхати додому. Під'їхало підставне авто Hyunday Sonata. Коли Гонгадзе сів на заднє сидіння, руки йому скрутили працівники міліції в цивільному. Вони вивезли його в ліс під Києвом, де задушили. Проте переслідувати Георгія почали ще з початку літа. Згодом тимчасово перестали, бо помітив, що за ним спостерігають", - згадувала адвокат родини Ґонґадзе Валентина Теліченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посольство США закликає розслідувати вбивства Ґонґадзе і Шеремета

Виконавцями злочину виявилися співробітники Міністерства внутрішніх справ полковники Валерій Протасов, Валерій Костенко, майор Олександр Попович та генерал Олексій Пукач.

Близько опівночі Попович, за вказівкою Пукача, викопав лопатою яму, приблизною шириною 70 см і глибиною метр. У цей час Протасов і Костенко тримали журналіста у службовому автомобілі. Далі із Ґонґадзе зняли куртку та черевики, забрали із кишені ключі та, зв'язавши мотузкою, поклали до ями. Чоловік почав просити не вбивати. На що Пукач заткнув його рота хустиною і почав руками здавлювати шию. Тим часом Протасов тримав Ґонґадзе за плечі. Оскільки так задушити не вдалося, Попович витягнув із штанів журналіста пасок. Пукач накинув його на шию, уперся колінами в груди та затянув. Решта тримали за плечі та ноги. Ґонґадзе набрав у легені повітря. Щоб змусити видихнути, били в живіт. Георгію зламали кадик. Почалися конвульсії. Міліціонери тримали його до самої смерті. Згодом скинули тіло в яму та підпалили. Коли вогонь згас, закидали тілом землею і замаскували травою.

За місяць, щоб приховати злочин, Пукач викопав тіло та відвіз до лісництва Таращанського району Київської області. Відрубав сокирою голову та повторно закопав в окремих місцях. Тіло Георгія Ґонґадзе знайшли 2 листопада того ж року, а от череп - лише у 2009-му.

Зникнення та вбивство Ґонґадзе викликало широкий суспільний резонанс в Україні, та за кордоном. Розпочались масштабні протести.

У 2008 році 3 міліціонерів таки засудили: Протасова на 13 років, Поповича і Костенка на 12. Пукач переховувася 8 років. Але у 2013-му таки отримав вирок - довічне ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діяли за вказівкою керівництва: засудили вбивць Гонгадзе

Замовники вбивства досі не встановлені. Олександр Мороз заявляв у парламенті, що має аудіозаписи, які вказують на причетність найвищого керівництва України до вбивства Ґонґадзе. Ці записи зробив працівник служби охорони президента Леоніда Кучми майор Микола Мельниченко. Натомість у своїх свідченнях Пукач теж зазначив, що про плани злочину було відомо тодішнім спікеру парламенту Володимиру Литвину, Кучмі та главі СБУ Леоніду Деркачу. Суд це до уваги не брав.

Тепер із ймовірно причетних до справи Ґонґадзе живий залишився тільки Литвин і Кучма. За декілька років все керівництво МВС померло через хвороби або нещасні випадки.

Через тривале слідство тіло Ґонґадзе поховали 22 березня 2016 року. У нього лишилася дружина Мирослава та доньки-близнючки Нана та Соломія. У 2001-му вони отримали політичний притулок у США. Родиною оселилася в передмісті Вашингтона.

16 вересня у столиці відкриють меморіальну дошку, присвячену журналісту та Герою України Георгію Ґонґадзе. 16 вересня минає 20 років із дня зникнення та убивства журналіста. Пам'ятну дошку встановлять на фасаді Національної спілки журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Скрутили руки і вивезли в ліс: правоохоронці викрали журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути