Ексклюзиви
неділя, 15 березня 2020 12:05

Діяли за вказівкою керівництва: засудили вбивць Гонгадзе
6

15 березня 2008 року винесли вирок убивцям українського журналіста Георгія Гонгадзе. Апеляційний суд Києва засудив трьох колишніх співробітників Міністерства внутрішніх справ: Валерія Протасова на 13 років, а Олександра Поповича і Валерія Костенка на 12.

Вбивцями Гонгадзе визнали трьох міліціонерів
Фото: segodnya.ua
Олексія Пукача засудили до довічного ув'язнення
16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе
16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе
16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе

Крім того, їх позбавили спеціальних звань, зокрема, Протасова та Костенка - полковника міліції, Поповича - майора міліції. Заборонили обіймати державні посади.

Колегія суддів оголошувала вирок майже 5 год. Усі підсудні частково визнали свою провину. Протасов заперечував, що вбивство було скоєно за попередньою змовою. Діяли за вказівкою свого керівника, на той час начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача Вважали, що Гонгадзе після затримання привезуть до органів внутрішніх справ.

Водночас Попович і Костенко зауважували, що не мали наміру вбивати Гонгадзе, а намагалися залякати його. Про те, що вони викрали саме журналіста, дізналися пізніше із ЗМІ.

Проте суд вирішив, що злочин вчинили осмислено з перевищенням службових повноважень та з особистою користю. Оскільки пізніше всі троє отримали позачергові звання та посади. Вину усіх підсудних повністю довели.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокуратура визнала факт смерті Георгія Ґонґадзе

Керівника засуджених міліціонерів Олексія Пукача засудили аж у 2013 році до довічного ув'язнення. Його розшукували 8 років. Тепер подає касацію, щоб термін покарання зменшили до 15 років.

Замовники вбивства досі не встановлені. Наприкінці листопада 2000 року керівник "Соціалістичної партії України" Олександр Мороз заявив у парламенті, що має аудіозаписи, які вказують на причетність найвищого керівництва України до вбивства Гонгадзе, у тому числі тодішнього президента Леоніда Кучми. Ці записи зробив працівник служби охорони презид ента Кучми, майор Микола Мельниченко (нині підозрюваний у держзраді на користь РФ).Кучма відкидає звинувачення на свою адресу.

16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе. 2 листопада знайшли його обезголовлене тіло в Таращанському лісі, за 70 км від столиці. Лише через 9 років у Київській області виявили череп журналіста. Мати Георгія до кінця життя не вірила, що останки належать синові. Вона померла у 69 років 30 листопада 2013 року. Георгія поховали лише 22 березня 2016 року. Йому присвоїли звання героя України.

Зараз ви читаєте новину «Діяли за вказівкою керівництва: засудили вбивць Гонгадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути