неділя, 12 лютого 2023 12:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки дітей Росія примусово вивезла з України ‒ в Офісі генпрокурора називають шокуючі цифри

Скільки дітей Росія примусово вивезла з України ‒ в Офісі генпрокурора називають шокуючі цифри
Керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов сказав, скільки дітей Росія вивезла з України. Фото: graty.me

За час повномасштабної війни російські загарбники примусово депортували до Російської Федерації понад 16 тис. українських дітей.

Це ‒ офіційні дані, однак, ця цифра може бути значно більшою, розповів в інтерв'ю LB керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офіса генпрокурора Юрій Бєлоусов.

"Така ж ситуація й щодо кількості загиблих. Офіційно 9,5 тисячі цивільних осіб були вбиті. Однак розуміємо, що їх в десятки разів більше. На жаль, зараз ми не можемо підтвердити усі випадки, тому даємо такі стримані цифри", ‒ сказав Бєлоусов.

Точної цифри примусово депортованих дітей, за його словами, нині ніхто не знає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключили мобільний інтернет й обшукують дітей ‒ Гайдай розповів про терор загарбників на Луганщині

"Як юристи, ми оперуємо лише фактами, які точно можемо підтвердити. Але, як люди, розуміємо, що мова може йти про десятки, можливо, навіть сотні тисяч дітей, яких вивезли до Росії. Можливо, мільйон. Точні цифри ми зможемо назвати, коли будуть деокуповані наші території. Втім, навіть зараз важко уявити скільки було вивезено лише з одного Маріуполя", ‒ наголосив Бєлоусов.

За його словами, окупанти вивозять до Росії українських дітей, щоб там вони втратили свою ідентичність.

"Все це в сукупності дає нам підстави вважати, що в Україні – геноцид. Ми розуміємо, що це найскладніший злочин, який буде доводитися в різних юрисдикціях. Верхівка політичного керівництва Росії понесе відповідальність за геноцид у Міжнародному кримінальному суді. Частина злочинців за вчинення геноциду відповість, сподіваємося, в межах універсальної юрисдикції. Аби їх засуджували в національних судах", ‒ сказав Бєлоусов.

Окрім того, нині розслідуються десятки тисяч воєнних злочинів, скоєних росіянами в Україні.

"Зараз ми на тому етапі, коли з воєнних злочинів намагаємося скласти пазл та загальну картину геноциду", ‒ додав Бєлоусов.

Депортовані мешканці Херсонської області не отримали обіцяного житла у Росії. Людям пропонували виїзд до РФ, де далі їх мали забезпечити житлом, повідомляє Центр національного спротиву.

Росія депортувала з тимчасово захоплених територій України понад 1 млн 600 тис. громадян. Українці розпорошені територією держави-агресорки, у віддалених регіонах Росії, заявив 6 жовтня президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Скільки дітей Росія примусово вивезла з України ‒ в Офісі генпрокурора називають шокуючі цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути