четвер, 20 жовтня 2011 16:42

Ситуація в Косово знову загострилася: НАТО труїв сербів газом
10

Фото: Фото: Reuters

Підрозділи Міжнародних сил безпеки в Косово (KFOR) у четвер в односторонньому порядку почали вирішувати проблему встановлених на півночі краю барикад, які в минулому місяці звели місцеві серби. Вжиті напередодні спроби вирішити питання їхнього демонтажу мирно зазнали краху. У четвер вранці KFOR взялися до знесення барикад, використовуючи вантажівки та бронетранспортери. Це може в черговий раз загострити ситуацію на косовсько-сербському кордоні.

Напередодні, в середу офіційний представник командування KFOR підполковник Ральф Адамец заявив, що НАТО, кероване діями миротворців, наразі не буде використовувати силу для знесення барикад, але залишає за собою таке право. У ході розпочатої операції в четвер, Альянс не забув ним скористатися.

Згідно з даними, що надходять, сили НАТО застосували сльозогінний газ для розгону сербів, які намагалися перегородити шлях бронетехніці своїми тілами. Повідомлень про жертви і постраждалих наразі не надходило.

Військовослужбовці KFOR також використовували гучномовці, закликаючи протестуючих розійтися, але ті відмовилися виконати цю вимогу.

У населеному пункті Ягненіца, де військовослужбовці KFOR частково знесли зведену сербами барикаду на під'їзді до КПП "Брняк", зараз настало затишшя. Серби створили "живий щит" навколо барикади, а загони KFOR вишикувалися навпроти і чекають подальших наказів від свого командування.

До цього вони евакуювали одну з трьох вантажівок, якими серби перегородили шлях до контрольно-пропускного пункту і намагалися розігнати охоронців-сербів сльозогінним газом.

Повідомляється, що ще один конвой KFOR прибув до барикади в населеному пункті Жупча, також перебуває на шляху до "Брняку", але поки ніяких дій не робить. При цьому в районі другого КПП "Ярина" ситуація спокійна, миротворців НАТО там помічено не було.

Президент Сербії Борис Тадіч закликав KFOR і європейську поліцію EULEX утриматися від застосування сили, а сербів - "діяти виключно в інтересах населення".

Зазначимо, що ситуація на адміністративному кордоні Сербії та Косово загострилася в середині вересня. Конфлікт розгорівся через право контролювати два спірних контрольно-пропускних пунктах (КПП) "Брняк" і "Ярина", розташованих на півночі Косово на адміністративній розмежувальній лінії з Сербією.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація в Косово знову загострилася: НАТО труїв сербів газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути