неділя, 04 вересня 2022 14:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Системи IRIS-T приїдуть восени: що це за установки ППО та як вони захистять небо України

Системи IRIS-T приїдуть восени: що це за установки ППО та як вони захистять небо України
Новітні системи ППО IRIS-T будуть поставлені в Україну вже цієї осені. Фото: Defense

Новітні системи ППО IRIS-T будуть поставлені в Україну вже цієї осені.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з президентом Німеччини Вальтером Штайнмаєром. Також цього тижня Україна очікує черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі € 5 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС готує для України €5 млрд допомоги. Угорщина проти – ЗМІ

"Восени очікується передача надсучасної системи ППО німецького виробництва IRIS-T. Водночас ми очікуємо, що Німеччина стане одним з лідерів у процесі розбудови протиповітряної оборони", – написав Шмигаль в Telegram.

Щодо макрофінансової допомоги, то, за словами прем'єр-міністра, це допоможе забезпечити стійкість нашої економіки, підтримку армії та проходження опалювального сезону.

"Серед інших важливих тем – говорили про План відновлення України, який необхідно починати реалізовувати вже зараз. Негайний ремонт критичної інфраструктури, відбудова лікарень, шкіл і житла. Все це ми почали робити. У 2023 році кошти та зусилля потрібно збільшувати в десятки разів, і ми впевнені, що Німеччина та ЄС будуть лідерами в цьому питанні", – зазначив він.

Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети "повітря-повітря". Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у "коротшій" версії SLS – до 25.

Основним сенсором комплексу є австралійська РЛС CEAFAR GBMMR з 3D-радаром з активною фазованою антенною решіткою (АФАР).

Також може застосовуватися німецька РЛС TRML-4D (Hensoldt), яка дозволяє виявляти цілі на відстані до 250 км. Комплекс створений у 2014 році, а єдиним оператором системи з 2019 року є Швеція. Уряд Німеччини видав дозвіл на експорт 23 одиниць Єгипту.

Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден звернеться до Конгресу за екстреним фінансуванням у $11,7 млрд для допомоги Україні.

Білий дім попросив у Конгресу виділити понад $47 млрд на боротьбу з Covid-19 (22,4 млрд), забезпечення нових вакцин від віспи мавп (4,5 млрд), зміцнення оборони України (13,7 млрд) та усунення наслідків повеней у Кентуккі (6,5 млрд).

Зараз ви читаєте новину «Системи IRIS-T приїдуть восени: що це за установки ППО та як вони захистять небо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути