середа, 24 лютого 2021 15:08

Сергія Стерненка на 7 років відправили за ґрати: що відомо про активіста, його діяльність і кримінальні справи
6

У вівторок, 23 лютого, Приморський райсуд Одеси відправив за ґрати проукраїнського активіста Сергія Стерненка. Йдеться про справу 6-річної давнини стосовно викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували та вимагали скласти мандат.

Крім Стерненка, вирок отримав його соратник Руслан Демчук. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Але термін відповідальності за статтею щодо викрадення вже збіг. За двома іншими статтями обох ув'язнили на 7 років і 3 місяці. Прокуратура просила для них по 8 років.

Одразу після оголошення вироку в містах України люди вийшли на підтримку Стерненка. Після кількох годин зіткнень активісти розійшлися, але оголосили: починають безстрокову акцію.

Автор: t.me/NazarPrykhodkoPlus
  Одразу після оголошення вироку у містах України люди вийшли на підтримку Сергія Стерненка.  Під одеським СІЗО палили фаєри
Одразу після оголошення вироку у містах України люди вийшли на підтримку Сергія Стерненка. Під одеським СІЗО палили фаєри

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стерненко став розмінною монетою в іграх Зеленського - експерт

Хто такий Сергій Стерненко

Сергій Стерненко є громадським активістом та діячем, він очолює організацію "Небайдужі". Був активним учасником Революції гідності, також очолював осередок "Правого сектору" в Одесі. Він народився 20 березня 1995 року в селі Садове Білгород-Дністровського району Одеської області в родині колишнього прикордонника і вчительки. До 2014-го займався "розкруткою" груп в соцмережах.

Автор: twitter.com/usuprun
  Сергія Стерненка визнали винним  за статтями про викрадення людини, розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, та незаконне зберігання зброї
Сергія Стерненка визнали винним за статтями про викрадення людини, розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, та незаконне зберігання зброї

На початку 2014 року він приєднався до активістів Євромайдану в Одесі, згодом очолив його. Тоді Стерненку було 18 років. Був учасником Революції гідності в Києві. Зокрема, перебував на вул. Грушевського під час масових розстрілів 20 лютого 2014-го.

Вивчав правознавство в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. 2015 року увійшов до списку "100 впливових одеситів" за версією благодійного фонду "Журналісти за демократію". Здобуває ступінь магістра в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, спеціальність – міжнародне право.

Жив та навчався в Одесі. Після низки нападів, скоєних на нього впродовж 2018 року, переїхав жити в Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирок Стерненку – спецоперація російських спецслужб - експерт

Громадська діяльність

Як активіст "Правого сектору" долучався до закриття наркоточок з реалізації спайсу в Одесі. Був одним з організаторів "сміттєвої люстрації". Зокрема у вересні 2014 року брав участь у "сміттєвій люстрації" Нестора Шуфрича, який приїхав в Одесу на засідання "Опозиційного блоку". Того ж року був одним з ініціаторів зриву концерту Ані Лорак, пікетування російського консульства. А також – блокади окупованого Криму восени 2015 року та притягненні до кримінальної відповідальності лікаря-хабарника Ігоря Бичкова. 2016 року активіст позивався проти одеської викладачки-українофобки Олени Радзиховської. Його позов частково задовольнили.

2017-го Стерненко долучався до зриву виступу російського актора Костянтина Райкіна, який відкрито підтримував анексію Криму.

Автор: 048.ua
  27 лютого почнеться  безстрокова акція у підтримку Сергія Стерненка
27 лютого почнеться безстрокова акція у підтримку Сергія Стерненка

У лютому 2017 року залишив "Правий сектор". А у квітні 2018-го став співзасновником громадської організації "Небайдужі" в Одесі. Виступав проти забудови частини території Міського саду Одеси – Літнього театру. Сам з'явився до правоохоронців, коли дізнався, що його підозрюють в організації заворушень під час акцій протесту. Через це в листопаді 2017 року його ув'язнили на 60 діб. Голова Одеської ОДА Максим Степанов (тепер глава МОЗ, - Gazeta.ua) вніс за нього заставу у розмірі 600 тис. грн. Пізніше апеляційний суд ухвалив рішення про особисте зобов'язання, відтак скасував цю заставу.

Труханов тричі замовляв мене вбити

Справа щодо викрадення Щербича

Сергій Щербич - член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану, колишній депутат однієї з районних рад на Одещині. Пізніше Щербич став соратником мера Одеси Геннадія Труханова та членом його партії "Довіряй ділам". Стерненко звернувся до обласної прокуратури, СБУ і поліції, щоб депутата притягнули до відповідальності за його антиукраїнську діяльність. А навесні 2015-го Сергій Щербич написав заяву до поліції, що п'ятеро невідомих призначили йому зустріч. А потім викрали, тримали в підвалі, катували, й вимагали відмовитися від мандата. За півроку він упізнав у двох із нападників Стерненка й Демчука. До Сергія прийшли з обшуком. Він одразу добровільно віддав зброю, яку мав удома. Обох підозрюваних взяли під варту, а згодом звільнили з СІЗО.

Автор: myrotvorets.center
  Жертвою "викрадення" проукраїнських активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука в 2015 році виявився Сергій Щербич. Член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану.
Жертвою "викрадення" проукраїнських активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука в 2015 році виявився Сергій Щербич. Член проросійської партії "Родина" Ігоря Маркова, активний учасник антимайдану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат розповів про перспективи Стерненка в апеляції

"Щербич є партійцем та депутатом "Довіряй ділам" та повністю підконтрольний меру Одеси Труханову. Труханов тричі замовляв мене вбити. І за його вказівки і відкрили це та ще низку кримінальних проваджень. Саме тому Щербич і писав ту заяву проти мене",- розповів Стерненко.

Автор: facebook.com/ruslan.demchuk.311
  Одеський активіст Руслан Демчук (на передньому плані) також отримав 7 років і 3 місяці в'язниці. Підтримати активістів приїхала колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун
Одеський активіст Руслан Демчук (на передньому плані) також отримав 7 років і 3 місяці в'язниці. Підтримати активістів приїхала колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун

Свідків у справі справді немає. Щербич був лише на одному засіданні суду, не з'явився й на вирок. 2015-го поширив відеозапис, де розповів свою версію подій. 5 років розгляд справи майже не рухався. А цьогоріч засідання пішли одне за одним.

Адвокати Сергія оскаржуватимуть вирок. А також звернулися до керівництва одеського СІЗО з проханням перевезти Сергія до Києва.

Обвинувачення є неправомірним та суперечить Конституції і кримінально-процесуальному кодексу

Що не так із вироком

В Україні немає закону, який встановлює порядок поводження зі зброєю. А якби й був - то Сергія б мали звільнити від відповідальності як особу, що добровільно здала органам влади зброю, каже адвокат Масі Найєм.

"Щодо викрадення - обвинувачення ґрунтується на показаннях самого потерпілого та припущеннях прокурора. Надані суду докази взагалі не доводять, що Щербича хтось викрадав та що до цього якось причетний Стерненко. Крім того, строк давності для притягнення до відповідальності за цією статтею становить 5 років і збіг 25 квітня 2020-го. Жодним доказом не підтверджене і те, що в Щербича після "викрадення" відібрали якісь гроші", - каже адвокат.

Відтак обвинувачення є неправомірним та суперечить Конституції та кримінально-процесуальному кодексу.

Напади на Стерненка та звинувачення у вбивстві

На активіста нападали тричі протягом 1-ї половини 2018 року – його били битами та стріляли у шию. Все це відбулося в Одесі. Під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників 29-річного Івана Кузнєцова. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Другий учасник нападу 30-річний Андрій Ісайкул згодом втік з України. Активіст стверджує, що захищався. У СБУ заперечують. Говорять, він всадив ножа в серце Кузнєцову, коли той тікав.

4-й напад стався 31 серпня торік під Приморським судом в Одесі. Тоді його намагалися облити невідомою речовиною. Винні в нападах досі не покарані. Сам активіст звинувачував одеського мера Геннадія Труханова та керівництво обласної поліції. Мер ситуацію не коментує.

Автор: facebook.com/sternenko
  У 2018 році на Сергія Стерненка   скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників.    Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові
У 2018 році на Сергія Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові

Ірина Венедіктова, очоливши Офіс генпрокурора, "виявила величезну зацікавленість до цієї справи", за словами її ексзаступника Віктора Трепака.

11 червня торік Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Спочатку його відправили під домашній арешт, потім запобіжний захід змінили на нічний домашній арешт. 29 січня цей запобіжний захід скасували, оскільки суд передав Стерненка на поруки народному депутату від "Голосу" Роману Лозинському.

Якщо провину активіста доведуть – можуть ув'язнити на 15 років.

Вирок екслідерові одеського "Правого сектору" Сергію Стерненку виніс суддя Приморського райсуду Віктор Попревич. В Одесі працює з 2015-го, переїхав сюди із Донецька. Відомий багатьма резонансними рішеннями. Зокрема тим, що нібито "відмазував" п'яних водіїв. А також відпустив під мізерну заставу директора табору "Вікторія", де загинули діти.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Стерненка на 7 років відправили за ґрати: що відомо про активіста, його діяльність і кримінальні справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути