четвер, 23 грудня 2021 17:05

Родини загиблих у теракті харків'ян судитимуться проти України

Родини загиблих у теракті харків'ян судитимуться проти України
У Харкові 22 лютого біля Палацу спорту проходив Мітинг Гідності, присвячений пам'яті Героїв Небесної сотні і загиблих в зоні АТО. Після того, як колона активістів Євромайдану рушила від Палацу спорту в бік Московського просп., стався вибух. Чотири людини загинули, 11 постраждали. Фото: "Суспільне Харків"

У четвер, 23 грудня, потерпілі у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові подали позов до суду проти України.

Позивачі - родини загиблих у теракті Вадима Рибальченка, Данила Дідика та Ігоря Толмачова. Відповідачі - Кабінет міністрів України й Державна казначейська служба, розповів Суспільному адвокат Олег Головков.

За його словами, у цьому провадженні заявлене відшкодування - 5 млн грн на кожну сім'ю.

"У позові кілька аспектів. По-перше, порушення державою обов'язку щодо захисту життя - факт скоєння теракту свідчить про те, що держава неналежно виконувала обов'язки. По-друге, суд тривав п'ять років, родини ходили до суду, після чого держава відпустила засуджених із порушенням чинного законодавства. Фактично посадовці своїми діями скоїли злочин. По-третє, держава повністю відмовилася від виконання обов'язків щодо відшкодування збитків потерпілим", - назвав Головков підстави для позову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У реанімацію зайти не дозволили. До сина пустили, коли в нього зупинилося серце"

Адвокат додав, що справу слухатиме Фрунзенський райсуд Харкова. За його словами, упродовж двох років після обміну засуджених до довічного ув'язнення виконавців теракту, представники потерпілих розраховували на позасудове врегулювання.

"Ми зверталися до Офіса президента, до нього особисто, до Генпрокуратури України, Ради нацбезпеки й оборони. Усе закінчилося нічим", - зазначив Головков.

Трагедія сталася 22 лютого 2015 року під час мирного Маршу єдності - пролунав вибух. На місці загинули двоє людей, поранення зазнали 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні. Серед загиблих - правоохоронець і троє учасників акції: 15-річний Данило Дідік, 18-річний Микола Мельничук, 37-річний Вадим Рибальченко, 52-річний Ігор Толмачов.

28 грудня 2019-го Фрунзенський районний суд Харкова визнав Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними в теракті. Призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення і змінив запобіжний західі з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького й Башликова віддали РФ під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини. У вересні 2020-го засуджених оголосили в розшук.

Зараз ви читаєте новину «Родини загиблих у теракті харків'ян судитимуться проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути