вівторок, 27 квітня 2021 12:35

22 роки могло б виповнитись. Данило Дідік загинув у річницю Революції гідності

22 роки могло б виповнитись. Данило Дідік загинув у річницю Революції гідності
У день вибуху Данило сказав батькам, що йде до друзів. Фото: newsroom.kh.ua

Сьогодні 22-й день народження мав би святкувати Данило Дідік. Він став жертвою теракту під час Маршу єдності в Харкові в лютому 2015 року.

Він загинув, 15-річним. Виступав на захист єдності та незалежності України після початку російської агресії 2014 року, брав участь в акціях за цілісність держави.

27 квітня 2014-го, у свій день народження, Данило Дідік пройшов у колоні разом із 5 тис. вболівальників ФК "Металіст" і ФК "Дніпро" в ході́ "За Єдину Україну". Це було символом примирення і єднання груп футбольних фанатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві кулі в серце: лідера "Правого сектору - Захід" розстріляли біля кафе

22 лютого 2015 року, в річницю перемоги Революції гідності, у Харкові відбувались заходи на підтримку єдності України, в яких брав участь Данило. Щойно колона рушила, під час ходи пролунав вибух. Хлопець ішов попереду і був поблизу епіцентру вибуху. Тому й отримав тяжку черепно-мозкову травму, впав у кому. Наступного дня він помер, не опритомнівши.

Від вибуху цієї міни, закладеної проросійськими терористами, загинули ще троє учасників ходи: 18-річний Микола Мельничук, Вадим Рибальченко, 37 років, та 52-річний Ігор Толмачов.

"Він бережно до нас ставився. Тому садив мене навпроти й розповідав вже після, як проходила яка акція, де вони замальовували прапори й ще щось. Знаючи характер Данила, я розумію, що заперечити йому щось було неможливо", – розповідав батько Андрій Дідік.

У день вибуху Данило сказав батькам, що йде до друзів. За словами батька, син завжди носив жовто-блакитну стрічку. Навіть коли за неї в Харкові могли убити.

Революція гідності тривала в Україні з 30 листопада 2013-го до лютого 2014 року. Активісти протестували проти протиправного розгону мирної акції студентів та громадських активістів, яка розпочалася 21 листопада 2013-го як спротив проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію. Одними з головних причин протестів стали надмірна концентрація влади в руках Віктора Януковича та його "сім'ї".

Зараз ви читаєте новину «22 роки могло б виповнитись. Данило Дідік загинув у річницю Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути