четвер, 08 грудня 2011 10:37

Секретну в'язницю ЦРУ для особливо небезпечних злочинців знайшли в Бухаресті

Секретну в'язницю ЦРУ для особливо небезпечних злочинців знайшли в Бухаресті

ЦРУ кілька років використовувало урядову будівлю в Бухаресті як в'язницю для особливо небезпечних в'язнів. Про це повідомляє 8 грудня Associated Press з посиланням на кілька джерел.

За даними агентства, секретна в'язниця ЦРУ під кодовою назвою "Яскраве Світло" (Bright Light) знаходилась у жвавому районі на півночі румунської столиці. Офіційно тут розташовується Національне реєстраційне бюро державної таємниці (National Registry Office for Classified Information), в якому зберігаються секретні дані НАТО і Євросоюзу. У цій будівлі деякий час містилися передбачувані організатори терактів 11 вересня 2001 року, зокрема, Халід Шейх Мохаммед. Потім вони були переправлені на американську базу в Гуантанамо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Wikileaks: бойовик "Аль-Каїди", якого підозрюють у вибухах готелю і двох церков, працював на британців

Про секретну в'язницю ЦРУ в Румунії повідомлялося і раніше, проте точне її розташування залишалося невідомим. Також американські спецслужби мали в'язниці в Таїланді, Литві, Польщі та інших країнах. За даними правозахисників, в цих в'язницях підозрюваних в тероризмі катували.

У 2006 велика частина в'язниць була закрита, а в 2009 році президент Барак Обама повністю згорнув відповідну програму ЦРУ, в рамках якої проводилися допити та затримання передбачуваних терористів.

Зараз ви читаєте новину «Секретну в'язницю ЦРУ для особливо небезпечних злочинців знайшли в Бухаресті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути