середа, 28 вересня 2022 13:11

Спецтема: Війна Росії проти України

СБУ повідомила про підозру п'ятьом російським загарбникам, які розстрілювали мирних жителів Гостомеля
1

Служба безпеки України ідентифікувала ще п'ятьох російських силовиків, які розстрілювали евакуаційні колони під час окупації Гостомеля.

25 лютого цього року вони розстріляли 10 цивільних автомобілів з мирними жителями Гостомеля під час тимчасової окупації з селища. Про це повідомляє СБУ.

Тоді люди намагались евакуюватись із зони бойових дій у напрямку Києва. У результаті ворожого обстрілу загинули п'ятеро людей, ще шестеро отримали важкі поранення.

Служба безпеки України ідентифікувала ще п’ятьох російських силовиків, які розстрілювали евакуаційні колони під час окупації Гостомеля
Фото: ssu.gov.ua

"За даними слідства, до вчинення злочину причетні підрозділи зведеного загону Росгвардії з міст Кемерово та Новокузнецьк. А також мобільного загону особливого призначення, більше відомого як ОМОН, по Красноярському краю. Не виконавши завдання щодо захоплення Києва, окупанти відступили та зайняли позиції у Гостомелі. Перебуваючи в районі вулиць Шевченка та Свято-Покровської, агресори упродовж понад шести годин розстрілювали легкові автомобілі з місцевими жителями, які намагались евакуюватись", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раділа російським окупантам і демонтажу тризуба: у столиці зловили чиновницю-зрадницю

Наказ стріляти по цивільних віддавали командир підрозділу "омонівців", його заступник і представник командування Росгвардії по Красноярському краю. Нині СБУ отримала їхні установчі дані і контакти.

Крім того, ідентифіковано двох їхніх підлеглих, які власноруч розстрілювали автоколони.

"У ході слідства встановлено 11 потерпілих і понад 40 свідків злочину. Також призначено 57 експертиз і проведено дев'ять слідчих експериментів. Отримано відео з камер, розташованих поруч з місцем розстрілів, і відеозапис свідка подій", – повідомляють в СБУ.

Нині п'ятьом загарбникам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством, вчинені за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для притягнення винних до відповідальності.

Слідчі Нацполіції зафіксували на звільнених від російських загарбників територіях Харківської області 582 воєнні злочини.

Потрібно організувати Міжнародний трибунал для покарання найвищого військово-політичного керівництва Росії за воєнні злочини в Україні. Державам світу варто приєднатися до роботи над цим, написав заступник керівника Офіса президента Андрій Смирнов у колонці для журналу Time.

Зараз ви читаєте новину «СБУ повідомила про підозру п'ятьом російським загарбникам, які розстрілювали мирних жителів Гостомеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути